29 gru Twój partner może jeść gluten? No problem! Przepis na romantyczną kolację dla pary miesznej
Dziś przedstawiamy lekkie danie kolacyjne, na bazie świeżych produktów, które możecie znaleźć na jesiennych straganach. Jest to kurczak w skórce cytrynowej ze świeżymi warzywami i sosem tzatziki. Potrawę można podawać z kaszą kuskus, jak również w formie bezglutenowej – z kaszą jaglaną. Czas przygotowania ok. 40 minut. Spóbujcie!
Składniki (4 osoby):
500 g piersi z kurczaka
Starta skórka z 2 cytryn
Mielone ziele angielskie
Świeżo mielony czarny pieprz
2 różnokolorowe papryki
Pęczek koperku
Garść czarnych oliwek
4 szalotki
1 duży ogórek
200 g groszku z puszki
1 duży jogurt naturalny
Pęczek świeżej mięty
Pół kostki sera feta
400 g kuskusu lub kaszy jaglanej
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na samym początku musimy przygotować sos tzatziki, aby przeszedł miętą. Do jogurtu naturalnego dodajemy startego na drobnych oczkach obranego ogórka i posiekany pęczek mięty. Doprawiamy odrobiną soli i świeżym pieprzem. Odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przyrządzamy resztę dania. Piersi z kurczaka rozbijamy na filety o grubości ok. 1,5 cm, następne wcieramy dokładnie w nie ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli i skórkę od cytryny. Odstawiamy na 15 min do lodówki. W tym czasie kroimy resztę warzyw na bardzo drobne paski oraz przyrządzamy kuskus/gotujemy kaszę jaglaną. Po 15 min. smażymy kurczaka, tak aby skórka się zarumieniła. Następnie kroimy go w 2 cm paski. Na talerz wsypujemy 100 g wybranej kaszy, następnie kładziemy na nią pomieszane, pokrojone warzywa i polewamy sosem. Na wierzchu dania kruszymy fetę, układamy kurczaka i całość posypujemy koperkiem. Smacznego!