29 lis Tryptofan ważne „ogniwo” łączące depresję z chorobami somatycznymi pochodzi z żywności
Depresji zwykle towarzyszą dodatkowe choroby autoimmunologiczne ale także przewlekle-zapalne choroby jelit, choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby neurodegeneracyjne, choroby nowotworowe
Dlaczego tak się dzieje?
Wydaje się ze powodem mogą być zaburzenia metabolizmu jednego z kluczowych dla naszego zdrowia aminokwasu – tryptofanu, który stanowi ogniwo łączące choroby somatyczne i psychiczne. W układzie nerwowym serotonina działa przeciwdepresyjnie, relaksacyjnie i przeciwbólowo.
W przewodzie pokarmowym serotonina ma wpływ na ruchliwość, rekcje sekrecji i odczuwanie bólu.
Tryptofan jest aminokwasem pozyskiwanym z żywności, metabolizowanym (w warunkach fizjologicznych) do neurotransmiterów: serotoniny i melatoniny. Jednak jedynie około 1 procent tryptofanu jest przekształcany do serotoniny. Największa ilościowo „produkcja” serotoniny ma miejsce w przewodzie pokarmowym, tylko nieznaczna część w centralnym układzie nerwowym.
Ilość tryptofanu we krwi nie jest duża – większość tego aminokwasu nie występuje w postaci wolnej, większość jest związana z albuminami krążącymi w krwi.
Czynnikami ograniczającymi syntezę neurotransmiterów jest dostępność tryptofanu oraz takie czynniki jak
1.zaburzone przenikanie tryptofanu przez barierę krew-mózg,
2.niedostateczne wchłanianie tryptofanu na skutek nietolerancji fruktozy,
3.złe wchłanianie ze względu na celiakię,
4.przewlekłe zapalenia jelit lub zespół drażliwego jelita
Te czynniki i choroby upośledzają dostępność tryptofanu i w rezultacie prowadzą do depresji
Zaburzone przenikanie tryptofanu przez barierę krew-mózg istotną przyczyną depresji
Krążący w organizmie tryptofan konkuruje o wchłonięcie do mózgu z innymi neutralnymi aminokwasami o niespecyficzne transportery przenoszące aminokwasy przez barierę krew-mózg. Produkcję serotoniny w mózgu możemy „podkręcić” poprzez
1. podniesienie zawartości wolnego tryptofanu we krwi (suplementacja tryptofanu, przemieszczenie tryptofanu z jego związku albuminowego)
2 obniżenie zawartości aminokwasów konkurujących z tryptofanem o przenośniki aminokwasów do mózgu. W praktyce oznacza to konieczność redukcji stężenia aminokwasów waliny, leucyny i izoleucyny po posiłku. Redukcje tych aminokwasów obniża zwiększony dowóz węglowodanów po posiłku. Stymulacja wydzielania insuliny zwiększa wchłanianie tych aminokwasów przez mięśnie.
mat. Alab