29 gru Truskawkowa tarta z mąki ryżowej
Po raz kolejny chcemy pokazać, że osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Świetnym dowodem na to jest tarta na bazie mąki ryżowej. Przedstawiamy przepis na słodką wersje tarty, ale będzie ona smakować równie dobrze w wersji ostrej, np. ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Smacznego!
Składniki na ciasto:
– 100 g masła;
– 150-170 g mąki ryżowej;
– 50 g mąki z amarantusa (lub dodatkowo 50 g mąki ryżowej);
– 50 g mąki ziemniaczanej;
– 60 g cukru trzcinowego;
– 4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki;
– 300 g truskawek;
– 3 jajka;
Składniki na kruszonkę:
– 50 g masła;
– 50 g mąki ryżowej;
– 80 g brązowego cukru;
– 40 g mąki ryżowej;
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, masło, cukier oraz jajka. Całość rozcieramy w rękach, a następnie wyrabiamy do jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie za lepkie, trzeba dodać jeszcze trochę mąki ryżowej. Następnie z ciasta formujemy kule i wsadzamy do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do ok. 180 stopni. Okrągłą formę do ciasta (średnicy ok. 30 cm) należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli używamy formy nieprzywierającej, takiej jak sylikonowa lub ceramiczna, papier nie jest potrzebny. Po 10 minutach ciasto wykładamy z zamrażalnika, rozwałkowujemy na cienki placek, układamy w formie i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut. W tym czasie należy zagnieść składniki na kruszonkę oraz umyć i pokroić w ćwiartki truskawki. Na lekko upieczonym cieście układamy truskawki i posypujemy je kruszonką. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Autor: Zespół Dietetica