28 gru TOP 10 czynników redukujących ryzyko raka
Posted at 10:44h
in spytaj profesora
składnik diety | typ nowotworu, przed którym chroni |
włókno
– produkty z pełnego przemiału, kasze, warzywa |
odbyt, przełyk |
owoce i warzywa
– różnokolorowe, z ciemnymi wrazistymi kolorami, z hodowli innych niż wielkoprzemysłowe |
jama ustna, przełyk, płuca, żołądek, odbyt |
aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu | odbyt, sutek, przełyk, trzustka, wątroba |
karmienie piersią | sutek |
wapń
– produkty mleczne (dla osób, które nie maja alergii na białka mleka ani nie są wrażliwe na laktozę), roślinne produkty takie jak: mak, jarmuż, tofu |
przełyk |
produkty mleczne fermentowane | odbyt |
ryby tłuste, morskie | odbyt |
czosnek | odbyt |
selen
– wiele produktów, m.in. orzechy, grzyby |
płuca, odbyt, prostata
|
kwas foliowy
– warzywa z ciemnymi liśćmi |
przełyk, odbyt, trzustka |
Źródło: The Second Expert Report Food, Nutrition, Physical Activity Cancer; http://www.dietandcancerreport.org/
fot. By Jeremy Keith from Brighton & Hove, United Kingdom (Pak choi Uploaded by Fæ) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons