Naukowo potwierdzonych top 10 czynników środowiskowych redukujących ryzyko raka.

składnik diety typ nowotworu, przed którym chroni
włókno

– produkty z pełnego przemiału, kasze, warzywa

odbyt, przełyk
owoce i warzywa

– różnokolorowe, z ciemnymi wrazistymi kolorami, z hodowli innych niż wielkoprzemysłowe

jama ustna, przełyk, płuca, żołądek, odbyt
aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu odbyt, sutek, przełyk, trzustka, wątroba
karmienie piersią sutek
wapń

– produkty mleczne (dla osób, które nie maja alergii na białka mleka ani nie są wrażliwe na laktozę), roślinne produkty takie jak: mak, jarmuż, tofu

przełyk
produkty mleczne fermentowane odbyt
ryby tłuste, morskie odbyt
czosnek odbyt
selen

– wiele produktów, m.in. orzechy, grzyby

płuca, odbyt, prostata

 

kwas foliowy

– warzywa z ciemnymi liśćmi

przełyk, odbyt, trzustka

Źródło: The Second Expert Report  Food, Nutrition, Physical Activity Cancer; http://www.dietandcancerreport.org/

fot. By Jeremy Keith from Brighton & Hove, United Kingdom (Pak choi  Uploaded by Fæ) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons