Tłuszcze trans - czy jest się czego bać? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18377
post-template-default,single,single-post,postid-18377,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Tłuszcze trans – czy jest się czego bać?

Tłuszcze trans – czy jest się czego bać?

Na pewno nie raz przyglądaliście się etykietom produktów żywnościowych. Znajdziecie tam informacje dotycząca składników odżywczych danego produktu. Jedną z podstawowych pozycji jest zawartości tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych. Producenci często „chwalą się” małą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do kwasów nienasyconych, gdyż nienasycone kwasy tłuszczowe kojarzą się nam ze zdrowym żywieniem. Czy zawsze tak jest?

Pod hasłem “nienasycone kwasy tłuszczowe” kryją się różnorodne związki o różnym stopniu nasycenia. W tej grupie znajda się zarówno kwasy z rodziny omega 3 i omega 6 (PUFA), jak również jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA). Organizm jest w stanie syntetyzować niektóre kwasy z rodziny MUFA. Należy jednak wspomnieć, że taka synteza prowadzi do powstania kwasów z formacji cis. Co to oznacza? MUFA posiadają w swojej budowie jedno wiązanie podwójne. Specyficzne ułożenie łańcuchów węglowych przy tym wiązaniu determinuje ich formację przestrzenną – cis lub trans. Różnica wydaje się niewielka, ale te dwie odmiany, zwane izomerami, powodują zupełnie odmienne skutki metaboliczne. Kwasy tłuszczowe z formacji cis będą miały pozytywny wpływ na nasz organizm. Takie kwasy znajdziemy w niskoprzetworzonej żywności, szczególnie w olejach roślinnych. Kwasy tłuszczowe formacji trans inicjują wiele patologicznych procesów, do najważniejszych z nich należą: podwyższenie cholesterolu LDL, obniżenie cholesterolu HDL, podwyższenie TG oraz rozwój procesu miażdżycowego. Najnowsze badania podkreślają również możliwy związek między kwasami a nadciśnieniem, cukrzycą typu II, otyłością.

Gdzie w takim razie znajdują się kwasy tłuszczowe trans?

Możemy je znaleźć głównie w marganych i słodyczach. Podczas procesu smażenia część związków formacji cis przechodzi w formacje trans, co jest kolejnym powodem, dla którego powinnyśmy unikać tego sposobu przygotowywania posiłków. Kwasy trans występują również w mięsie i mleku przeżuwaczy, lecz ilości dostarczane z tym typem pożywienia stanowią niewielki odsetek w stosunku do ilości pochodzącej z wysokoprzetworzonych produktów.

Czy radzisz sobie z tłuszczami?

Sprawdzić można przy użyciu testu: https://dietetica.com.pl/page/apoe-lipids.html lub https://dietetica.com.pl/page/lipids-carbo.html

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia

Autor: Dominika Maciejewska