Tłuszcze nasycone. Dlaczego nam szkodzą? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18192
post-template-default,single,single-post,postid-18192,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Tłuszcze nasycone. Dlaczego nam szkodzą?

Tłuszcze nasycone. Dlaczego nam szkodzą?

Nie od dziś wiadomo, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być na możliwie jak najniższym poziomie a główne źródło tłuszczu powinny stanowić jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie te z rodziny omega 3). Wiemy również, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych podwyższa pulę utsrojowego cholesterolu. Dzisiaj chcieliśmy przedstawić najnowsze doniesienia o bardziej molekularnym wpływie nasyconych kwasów tłuszczowych na procesy przemian lipidowych i odpowiedzieć na pytanie, dlaczego kwasy nasycone są dla nas szkodliwe?

Zarówno badacze, jak i klinicyści od dawna wiedzą, że tłuszcze nasycone przyczyniają się do zwiększenia zachorowania na choroby dietozależne, szczególnie na te związane z układem sercowo-naczyniowym. Do tej pory ciężko było jednoznacznie określić, jak i dlaczego nadmiar tłuszczów nasyconych jest toksyczny dla komórek i powoduje zaburzenia przemian lipidowych, podczas gdy tłuszcze nienasycone mogą wykazywać działanie ochronne.

Aby znaleźć odpowiedź na to pytanie, naukowcy z Uniwersytetu Columbia opracowali nową technikę mikroskopową, która pozwala na bezpośrednie śledzenie kwasów tłuszczowych po ich wchłonięciu do żywych komórek.

To, co naukowcy odkryli przy użyciu najnowszej techniki, może mieć znaczący wpływ zarówno na zrozumienie, jak i leczenie otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Badacze donoszą że proces budowy błony komórkowej z nasyconych kwasów tłuszczowych predysponuje do powstania stwardniałych płatów, w których cząsteczki są unieruchomione. W prawidłowych warunkach błona powinna być elastyczna, a cząsteczki płynne.

Naukowcy podkreślają, że sztywne, proste i długie łańcuchy nasyconych kwasów tłuszczowych usztywniają cząsteczki lipidów i powodują ich oddzielenie od reszty błony komórkowej.

Przez długi czas wierzyliśmy, że wszystkie błony komórkowe są płynne, dzięki czemu osadzone w nich białka mogą zmieniać ich kształt, ale takie właściwości będą miały tylko komórki złożone głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duże usztywnienie błony jest toksyczne dla komórki i może zaburzać jej podstawowy metabolizm, co prowadzi do powstania wielu chorób.

autor: dr Dominika Maciejwska

Źródło: Yihui Shen, Zhilun Zhao, Luyuan Zhang, Lingyan Shi, Sanjid Shahriar, Robin B. Chan, Gilbert Di Paolo, Wei Min. Metabolic activity induces membrane phase separation in endoplasmic reticulum. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2017.