Tłusty czwartek już jutro. Ogłaszamy 3 najwyższy stopień "ciastowego" wtajemniczenia - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19202
post-template-default,single,single-post,postid-19202,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Tłusty czwartek już jutro. Ogłaszamy 3 najwyższy stopień “ciastowego” wtajemniczenia

Tłusty czwartek już jutro. Ogłaszamy 3 najwyższy stopień “ciastowego” wtajemniczenia

Już tylko jeden dzień dzieli nas od czwartkowego szaleństwa. Na szczęście mamy wokół siebie prawdziwe talenty, które ujawniają swój geniusz dokładnie wtedy, kiedy jest to tak bardzo potrzebne.

Oto wypiek Karoliny zwany Jagielnikiem kokosowym. Mnie zachęca, mam nadzieje że i Was skusi

Składniki:

·         300g kaszy jaglanej

·         Mleko roślinne

·         Mleko kokosowe z puszki

·         Wiórki kokosowe – 0,5 szklanki

·         Ksylitol

·         Płatki owsiane rozdrobione (bezglutenowe)

·         Daktyle ~10 sztuk, namoczone w ciepłej wodzie

·         Olej kokosowy – łyżeczka

·         Gorzka czekolada – około pół tabliczki

·         Mleko kokosowe – stała część – 2 łyżeczki

 

Przygotowanie:

Kaszę przepłukać obficie wodą. Ugotować w mleku roślinnym do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe, mleko kokosowe w puszcze i ksylitol do smaku. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zblendować, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Składniki na spód połączyć i zblendować. Jeśli masa jest zbyt sypka dodac trochę wody z daktyli. Spód ułożyć na blaszce i docisnąć szpatułką.

Na spód wylać masę jaglaną.

Roztopić gorzką czekoladę w garnuszku, dodać mleko kokosowe. Jednolitą polewę wylać na ciasto. Schłodzić min 1h w lodówce.