29 gru Tauryna jest aminokwasem najsilniej hamującym rozpad białek mięśni.
Aby uzupełnić pulę tauryny, organizm musi dziennie pozyskać ok. 4 gram tego aminokwasu. Połowę tego, przy odpowiednim odżywieniu zapewnia dieta. Jednak drugą połowę organizm musi wytworzyć samodzielnie. Dlaczego warto stosować taurynę?
Wytwarza je z dwóch aminokwasów zawierających siarkę (cysteiny i metioniny). Te aminokwasy są pozyskiwane (do syntezy tauryny) głównie z rozpadu białek mięśniowych. Zresztą w podobny sposób są „produkowane” inne aminokwasy nie budujące białek czyli nieproteogenne – np. kreatyna i karnityna.
I teraz – ponieważ białka mięśniowe zawierają bardzo małe ilości metioniny i cysteiny, organizm musi ich bardzo dużo zdegradować, żeby zabezpieczyć odbudowę tauryny. Wytworzenie 1-go grama tauryny to utrata ok. 120-tu gramów suchej masy mięśniowej.Trzeba spojrzeć na to w ten sposób- spożycie 1-go grama tauryny oszczędzi 120-cia gramów tych białek…
Dlaczego warto stosować taurynę?
Powodem nr 2 jest stabilizacja lizosomów- oragnelli, w której „przetrzymywane” komórkowe enzymy trawiące w komórce białka i inne metabolity. Trening i. przerwa pomiędzy posiłkami (nocna) zmieniają stan lizosomów co prowadzi do destabilizacji ich błon biologicznych i uwolnienia katabolicznych enzymów lizosomalnych. To zjawisko jest fatalne w skutkach dla masy mięsni! Tymczasem tauryna wraz z fosfokreatyną i acetylokarnityną hamują ten proces.
Trzeba jeszcze odnotować jedną bardzo ważną aktywność tauryny – hamuje aktywność hormonów katabolicznych takich jak kortyzol i hydroksykortyzon (nadnercza) oraz serotoninia ( produkowanej w układzie pokarmowym i w mózgu).
Ale o tym w następnym wpisie
Podstawowa kuracja taurynowa: 3 kapsułki tauryny przed śniadaniem i 3 kapsułki tauryny po treningu.
na podstawie tekstów Stanisława Ambroziaka