Tarta na spodzie z batatów
19041
post-template-default,single,single-post,postid-19041,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Tarta na spodzie z batatów

Tarta na spodzie z batatów

Dziś przepis na bezglutenową tartę na spodzie z batatów. Użyjcie do masy gęstego jogurtu, warzyw i startego parmezanu, a nie będziecie musieli martwić się o dodatkowe kalorie! Spróbujcie koniecznie.

Składniki na ciasto: 1 duży batat, pół łyżeczki pieprzu i soli, 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie ciasta: Batata kroimy na cienkie plastry (o grubości ok 2mm). Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i smażymy lekko plastry aż się zarumienią. Tak przygotowanymi plastrami wykładamy blaszkę do tarty. Następnie wlewamy na nią wybraną masę i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Nasza propozycja masy: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 250 g gęstego jogurtu naturalnego, sól, pieprz oraz cukier do przyprawienia jogurtu (ok. pół łyżeczki), 1 jajko, 300 g liści świeżego szpinaku, 30 g sera pleśniowego blue, 4 suszone pomidory, parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie masy: Szpinak smażymy na oliwie wraz z czosnkiem i pomidorami. Kiedy szpinak zmniejszy objętość, całość przesypujemy do miski z jogurtem i pokruszonym serem pleśniowym. Następnie dodajemy jajko i resztę przypraw, cały czas mieszając