28 gru taj całość… Ciasto marchewkowe dla osób które chcą schudnąć i mieć odrobinę przyjemności na diecie. Bezglutenowe i bezkazeinowe
W tym wpisie poznasz przepis na ciasto marchewkowo -orzechowe, które można przygotować na deser podczas odchudzania. To ciasto o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Czyli pyszne i bez cukru jednocześnie.W tym wpisie poznasz przepis na ciasto marchewkowo -orzechowe, które można przygotować na deser podczas odchudzania. To ciasto o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Czyli pyszne i bez cukru jednocześnie.
Jakie desery na diecie?
Najlepiej powiedzieć – żadne. Ale, wiemy jak to jest. Czasami nie da rady nie skusić się na małe szaleństwo. Chce Wam dziś pokazać przepis na „bezpieczne” ciasto. Przepis dostałam od Beaty – demona szczupłej i jędrnej sylwetki, kobiety prawdziwie praktykującej sztukę umiaru (w jedzeniu i piciu (!)). Jeśli będę chciała z kimś porozmawiać o tym jak praktykować głodówkę -to bez wahania właśnie z Beatą i jej mężem – bo praktykują głodówki od lat.
Pyszne ciasto dla odchudzających się
Beata stworzyła modyfikację poczciwego marchewkowca – przekształcając to dość pospolite ciasto w niskokaloryczną poezję.
Składniki na ciasto:
200 g erytrolu
400 g marchewki. Należy ją obrać ze skórki i posztakować
4 jajka
240 g oleju słonecznikowego
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
50 g wiórków kokosowych
2 płaskie łyżeczki sodki oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Sok i skórka z jednej sparzonej pomarańczy
Jak zrobić ciasto?
1.Rozdrobić marchewkę w blenderze na gładką masę
2.Do miksera (lub malaksera) wsypać erytrol, skórkę pomarańczy, wymieszać tak by erytrol połączył się ze skórką z pomarańczy
3.Do miksera (lub malaksera) wrzucić całe jajka, dodać erytrol pomarańczowy i olej słonecznikowy
4.Kiedy masa będzie gładką dodać zblendowaną marchew
5.Dodać mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.
6.Przełożyć cisto do formy wyłożonej papierem, pieczemy 45 minut w 180 st C.