taj całość… Ciasto marchewkowe dla osób które chcą schudnąć i mieć odrobinę przyjemności na diecie. Bezglutenowe i bezkazeinowe
18986
post-template-default,single,single-post,postid-18986,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

taj całość… Ciasto marchewkowe dla osób które chcą schudnąć i mieć odrobinę przyjemności na diecie. Bezglutenowe i bezkazeinowe

taj całość… Ciasto marchewkowe dla osób które chcą schudnąć i mieć odrobinę przyjemności na diecie. Bezglutenowe i bezkazeinowe

W tym wpisie poznasz przepis na ciasto marchewkowo -orzechowe, które można przygotować na deser podczas odchudzania. To ciasto o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Czyli pyszne i bez cukru jednocześnie.W tym wpisie poznasz przepis na ciasto marchewkowo -orzechowe, które można przygotować na deser podczas odchudzania. To ciasto o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Czyli pyszne i bez cukru jednocześnie.

Jakie desery na diecie?

Najlepiej powiedzieć – żadne. Ale, wiemy jak to jest. Czasami nie da rady nie skusić się na małe szaleństwo. Chce Wam dziś pokazać przepis na „bezpieczne” ciasto.  Przepis dostałam od Beaty – demona szczupłej i jędrnej sylwetki, kobiety prawdziwie praktykującej sztukę umiaru (w jedzeniu i piciu (!)). Jeśli będę chciała z kimś porozmawiać o tym jak praktykować głodówkę -to bez wahania właśnie z Beatą i jej mężem – bo praktykują głodówki od lat.

Pyszne ciasto dla odchudzających się  

Beata stworzyła modyfikację poczciwego marchewkowca – przekształcając to dość pospolite ciasto w niskokaloryczną poezję.

Składniki na ciasto:

200 g erytrolu

400 g marchewki. Należy ją obrać ze skórki i posztakować

4 jajka

240 g oleju słonecznikowego

100 g mielonych orzechów laskowych

100 g mielonych orzechów włoskich

50 g grubo posiekanych orzechów włoskich

50 g wiórków kokosowych

2 płaskie łyżeczki sodki oczyszczonej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Szczypta cynamonu

Szczypta gałki muszkatołowej

Sok i skórka z jednej sparzonej pomarańczy

Jak zrobić ciasto?

1.Rozdrobić marchewkę w blenderze na gładką masę

2.Do miksera (lub malaksera) wsypać erytrol, skórkę pomarańczy, wymieszać tak by erytrol połączył się ze skórką z pomarańczy

3.Do miksera (lub malaksera) wrzucić całe jajka, dodać erytrol pomarańczowy i  olej słonecznikowy

4.Kiedy masa będzie gładką dodać zblendowaną marchew

5.Dodać mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.

6.Przełożyć cisto do formy wyłożonej papierem, pieczemy 45 minut w 180 st C.