29 gru Szukacie pomysłu na lekkie śniadanie?
Znudziła Wam się owsianka? Oto jej alternatywa…owoce zapiekane pod owsianką.
Przepis:
Składniki (4 porcje):
• Płatki owsiane 100g (3/4 zmielone na mniejsze kawałki)- polecam Proveny lub inne ze znakiem przekreślonego kłosa. Zwykłe płtki NIE nadają się dla osób z celikią
• Truskawki – 300g
• Jabłko – 1 sztuka
• Jajka – 2 sztuki
• Ksylitol lub cukier brązowy – 20g (2 łyżki)
• Wiórki kokosowe – 100g
• Masło – 80g
• Migdały (płatki wg uznania)
• Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
• Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia
• Jajka zmiksować na jednolitą masę z cukrem
• Dodać płatki owsiane, wiórki, sodę
• Owoce pokroić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem (u mnie 4 mniejsze naczynka)
• Wyłożyć masę na owoce, posypać płatkami migdałów
• Piec w piekarniku (około 15 min – zależy od wielkości naczynek i wysokości masy, 180°C)
Wskazówki:
• Gdyby masa była za gęsta możemy dodać trochę mleka
• Owoce w zależności od sezonu możemy zamienić na inne np. śliwki
Wersja dodatkowa: podawać z jogurtem naturalnym i świeżymi truskawkami
Inspiracja pochodzi z bloga: http://www.qchenne-inspiracje.pl/…/owoce-zapiekane-pod-owsi…, jednak przepis został zmodyfikowany.
Smacznego!