29 gru Szpinakowo-brokułowy kurczak w trzech odsłonach
Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić propozycję na pysznego kurczaka w sosie szpinakowo-brokułowym. Proponujemy trzy modyfikacje tego dania dla osób, które są na diecie bezglutenowej, nie tolerują białek mleka krowiego i takich, które kochają makaron, a są na diecie redukcyjnej. Czas przygotowania to zaledwie 20 minut!
Wariant 1 – bezglutenowo; składniki (4 osoby):
2 pojedyncze piersi z kurczaka, paczka mrożonego szpinaku, 1 brokuł, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, pół kostki sera feta, 1 kulka mozzareli, 400 g makaronu kukurydzianego, kilka listków świeżej bazylii i pomidorków cherry.
Wariant 2 – bez białek z mleka krowiego; składniki (4 osoby):
2 pojedyncze piersi z kurczaka, paczka mrożonego szpinaku, 1 brokuł, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, kostka oryginalnego sera feta, 400 g żytniego, kilka listków świeżej bazylii i pomidorków cherry.
Wariant 3 – dieta redukcyjna; skadniki (4 osoby):
2 pojedyncze piersi z kurczaka, paczka mrożonego szpinaku, 1 brokuł, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, pół kostki sera feta, 1 kulka mozzareli, 400 g żytniego makaronu (ugotowanego dzień wcześniej i wstawionego na 12 h do lodówki – makaron będzie miał do 50% mniej kalorii), kilka listków świeżej bazylii i pomidorków cherry.
Sposób przygotowania:
Na patelnię z nieprzywierającym dnem wrzucamy zamrożony szpinak i umyte różyczki brokuła. Szpinak powinien puścić wodę, w której ugotuję się lekko brokuł. Aby uniknąć smażenia, można od czasu do czasu dolewać trochę wody. Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie przyprawiamy go solą i pieprzem. Dodajemy do wrzących warzyw i czekamy aż się ugotuje. Na koniec wrzucamy sery (w zależności dla wariantu), ściągamy z ognia i mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą i połączą z resztą składników. W między czasie gotujemy makaron. Każdy rodzaj makaronu warto ugotować al dente, dzięki czemu będzie miał mniej kalorii. W przypadku wersji redukcyjnej makaron z poprzedniego dnia (również ugotowany al dente) przepłukujemy kilka razy wrzątkiem. Całość podajemy z pomidorkami cherry i świeżą bazylią.
Autor wpisu i zdjęcia: Zespół Dietetica