29 gru Szparagi z kurczakiem i szynką parmeńską
Każdy z nas wie, że najlepiej jeść sezonowe warzywa i owoce, szczególnie jeśli występują tylko w konkretnej porze roku. Proponujemy witamny + pełnowartościowe białko + brak glutenu w jednym. Przełom maja i czerwca to idealny czas na przygotowanie dań ze szparagów, spróbujcie!
Składniki (4 porcje):
– 1 pęczek zielonych szparagów;
– 1 pierś z kurczaka;
– 1 opakowanie szynki parmeńskiej;
– 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej);
– 1 łyżka płynnego miodu;
– 6 łyżek jogurtu greckiego.
Przygotowanie:
Szparagi należy umyć, następnie odciąć zdrewniałe końcówki. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą oraz pieprzem i przekrajamy tak, aby otrzymać filety o grubość ok. 1 cm. Całość smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek. Szparagi owijamy w pierś z kurczaka oraz w szynkę. Pomiędzy kurczaka a szynkę można włożyć kilka listków świeżego rozmarynu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a w tym czasie łączymy musztardę z miodem i smarujemy połową tej mieszanki szparagi. Resztę sosu łączymy z jogurtem i zalewamy nim roladki 5 minut przed końcem pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego!
Autor wpisu i zdjęcia: Dominika Maciejewska