Szparagi z kurczakiem i szynką parmeńską - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19603
post-template-default,single,single-post,postid-19603,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Szparagi z kurczakiem i szynką parmeńską

Szparagi z kurczakiem i szynką parmeńską

Każdy z nas wie, że najlepiej jeść sezonowe warzywa i owoce, szczególnie jeśli występują tylko w konkretnej porze roku. Proponujemy witamny + pełnowartościowe białko + brak glutenu w jednym. Przełom maja i czerwca to idealny czas na przygotowanie dań ze szparagów, spróbujcie!

Składniki (4 porcje):

– 1 pęczek zielonych szparagów;
– 1 pierś z kurczaka;
– 1 opakowanie szynki parmeńskiej;
– 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej);
– 1 łyżka płynnego miodu;
– 6 łyżek jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

Szparagi należy umyć, następnie odciąć zdrewniałe końcówki. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą oraz pieprzem i przekrajamy tak, aby otrzymać filety o grubość  ok. 1 cm. Całość smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek. Szparagi owijamy w pierś z kurczaka oraz w szynkę. Pomiędzy kurczaka a szynkę można włożyć kilka listków świeżego rozmarynu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a w tym czasie łączymy musztardę z miodem i smarujemy połową tej mieszanki szparagi. Resztę sosu łączymy z jogurtem i zalewamy nim roladki 5 minut przed końcem pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego!

Autor wpisu i zdjęcia: Dominika Maciejewska