Szarlotka bezglutenowa - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19050
post-template-default,single,single-post,postid-19050,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

Nie ma nic lepszego jak szarlotka z lodami na upalne letnie popołudnie, dlatego dzisiaj przedstawiamy przepis na pyszny jabłecznik w wersji bezglutenowej. Nasze najnowsze odkrycie – zastąpcie masło śmietaną 12%, a bezglutenowy spód kruchego ciasta będzie idealny!

Składniki: 1-1,5kg jabłek, 1 szklanka ksylitolu, 1paczka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, 250 g mąki bezglutenowej (my stosujemy mieszankę mąk: ryżowej, kukurydzianej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 5 łyżek śmietany 12%, 4 jajka.

Sposób przygotowania: Na początku obieramy jabłka i kroimy w małą kostkę. Następnie dodajemy cynamon, kardamon i pół szklanki ksylitolu. Jabłka podpiekamy lekko na patelni aż będą brązowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka (białka oddzielamy i odstawiamy), śmietanę, szczyptę soli i resztę cukru. Jeśli ciasto będzie za suche należy dodać śmietany. Całość zagniatamy, wałkujemy i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce (po wyłożeniu ciasto należy nakłuć w kilku miejscach). Podpiekamy ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę. Kiedy spód się zarumieni układamy na nim jabłka, a następnie nakładamy na nie białko i pieczemy jeszcze 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (aż białko będzie ciemnobrązowe). Smacznego!

Piekła dla Was dr Dominika Maciejewska