
28 gru Suplementacja żelaza – jakie preparaty wybierać?
Problem niedokrwistości z niedoboru żelaza dotyczy coraz większej części naszej populacji. Suplementacja tego pierwiastka jest szczególnie ważna u osób dostarczających z dietą przede wszystkim żelazo niehemowe – czyli nie pochodzące z produktów mięsnych. Stopień przyswajania takiego żelaza jest na poziomie kilku procent. Dzisiaj podajemy kilka ważnych wskazówek dotyczących uzupełnienia niedoborów
Przemęczenie, zadyszka, osłabienie, apatia, to tylko niektóre z objawów niedoborów żelaza. Niedobór możemy określić relatywnie tanim kosztem, w prawie każdym laboratorium. Jeśli okaże się, że nasz poziom żelaza jest zbyt niski, powinniśmy zwiększyć spożycie żelaza w diecie lub rozważyć jego suplementacje. Żelazo dostarczane z dietą może być w 2 postaciach – hemowej (z mięsa) i niehemowej ( z roślin). Należy pamiętać, że żelazo w postaci niehemowej wchłania się zazwyczaj na poziomie 5%. W przypadku żelaza dostarczanego z tzw. czynnikiem mięsnym, jego wchłanianie może być nawet 5-6 razy większe. Osoby, które najpierw próbują wyrównać poziom żelaza dietą muszą pamiętać również o tym, że na poziom wchłaniania żelaza w jelicie wpływa obecność witaminy C – innymi słowy, bez tej witaminy żelazo nam się nie wchłonie. Jeśli uzupełnienie żelaza z dietą nie jest możliwe, warto rozważyć suplementację. Ostatnie badania wykazały, że formą najbardziej przyswajalną przez organizm jest chelat żelaza. Forma chelatu pozwala nam wchłonąć ok. 5 razy więcej żelaza z preparatu w porównaniu z innymi związkami żelaza. Warto więc wybrać właśnie taką formę suplementacji.
Źródło: Ashmead HD. The absorption and metabolism of iron amino acid chelate. Arch Latinoam Nutr 2001;51(1 Suppl 1):13-21.