Suplementacja żelaza – jakie preparaty wybierać? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18847
post-template-default,single,single-post,postid-18847,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Suplementacja żelaza – jakie preparaty wybierać?

Suplementacja żelaza – jakie preparaty wybierać?

Problem niedokrwistości z niedoboru żelaza dotyczy coraz większej części naszej populacji.  Suplementacja tego pierwiastka jest szczególnie ważna u osób dostarczających z dietą przede wszystkim żelazo niehemowe – czyli nie pochodzące z produktów mięsnych. Stopień przyswajania takiego żelaza jest na poziomie kilku procent. Dzisiaj podajemy kilka ważnych wskazówek dotyczących uzupełnienia niedoborów

Przemęczenie, zadyszka, osłabienie, apatia, to tylko niektóre z objawów niedoborów żelaza. Niedobór możemy określić relatywnie tanim kosztem, w prawie każdym laboratorium. Jeśli okaże się, że nasz poziom żelaza jest zbyt niski, powinniśmy zwiększyć spożycie żelaza w diecie lub rozważyć jego suplementacje. Żelazo dostarczane z dietą może być w 2 postaciach – hemowej (z mięsa) i niehemowej ( z roślin). Należy pamiętać, że żelazo w postaci niehemowej wchłania się zazwyczaj na poziomie 5%. W przypadku żelaza dostarczanego z tzw. czynnikiem mięsnym, jego wchłanianie może być nawet 5-6 razy większe. Osoby, które najpierw próbują wyrównać poziom żelaza dietą muszą pamiętać również o tym, że na poziom wchłaniania żelaza w jelicie wpływa obecność witaminy C – innymi słowy, bez tej witaminy żelazo nam się nie wchłonie. Jeśli uzupełnienie żelaza z dietą nie jest możliwe, warto rozważyć suplementację. Ostatnie badania wykazały, że formą najbardziej przyswajalną przez organizm jest chelat żelaza. Forma chelatu pozwala nam wchłonąć ok. 5 razy więcej żelaza z preparatu w porównaniu z innymi związkami żelaza. Warto więc wybrać właśnie taką formę suplementacji.

Źródło: Ashmead HD. The absorption and metabolism of iron amino acid chelate. Arch Latinoam Nutr 2001;51(1 Suppl 1):13-21.