Super smaczne bułeczki orkiszowo-owsiane z chia - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18178
post-template-default,single,single-post,postid-18178,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Super smaczne bułeczki orkiszowo-owsiane z chia

Super smaczne bułeczki orkiszowo-owsiane z chia

Dziś mamy dla Was przepis na bułki z „łagodniejszą” odmianą pszenicy i mąką owsianą. Bułeczki są pyszne i pozostają świeże nawet na kilka dni. Wybieraj mąkę orkiszową z certyfikatem ekologicznym aby być pewnym, że twoje pieczywo nie zawiera pestycydów. Wypróbujcie je koniecznie!

Składniki: 300 g mąki orkiszowej (chlebowej), 100 g mąki owsianej,  40 g drożdży, 30 g oliwy z oliwek, 15g nasion chia, 1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, 200 g cieplej wody, jedno jajko

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Po wyrobieniu (powinno nie kleić się do rąk) odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kiedy ciasto urośnie formujemy bułeczki, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i nacinamy z wierzchu w krzyżyk. Bułeczki pieczemy 30 minut. Smacznego!

piekła dla Was dr Dominika Maciejewska