Stale rośnie liczba osób nie tolerujących fruktozy i sorbitolu, jesteś w tej grupie? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19783
post-template-default,single,single-post,postid-19783,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Stale rośnie liczba osób nie tolerujących fruktozy i sorbitolu, jesteś w tej grupie?

Stale rośnie liczba osób nie tolerujących fruktozy i sorbitolu, jesteś w tej grupie?

Szacuje się że nieprawidłowe wchłanianie fruktozy jest spotykane wśród Europejczyków równie często jak nietolerancja laktozy. I stale rośnie!  I choć ta informacja elektryzuje nas  jak news  o szybkim chudnięciu Kim Kardaszian  po ostatnim porodzie, to jednak nie radzę jej lekceważyć. Bowiem niewiedza związana z zaburzonym metabolizmem fruktozy może doprowadzić do bardzo poważnych zaburzeń jelitowych. Jakich?

Za zjawisko złego wchłaniania fruktozy odpowiedzialne jest białko GLUT 5. Jego nieprawidłowa aktywność powoduje opóźnienie w transporcie  fruktozy z jelita do krwi. Szacuje się że u 36% Europejczyków GLUT 5 nie pracuje prawidłowo, u 50% tych osób obserwuje się objawy kliniczne.

Objawy przypominają zespół jelita drażliwego  –  ból, wzdęcia, biegunki, które  rozpoczynają się po spożyciu produktów bogatych w fruktozę.

Gdzie znajdziemy fruktozę? Jest  w owocach, cukrze buraczanym –  jednak proszę się na tym nie skupiać, bowiem dramatycznie bogatymi źródłami fruktozy wcale nie są owoce tylko przetworzona żywność: soki, słodycze, napoje słodzone. Dużą zawartością fruktozy charakteryzują się produkty dosładzane syropem fruktozowym czy kukurydzianym.

Niestety wiele dzieci, które nie mają zaburzonego transportu fruktozy może zacząć rozwijać objawy chorobowe gdy wzrasta zawartość  fruktozy i SORBITOLU w diecie!  

A to sytuacja coraz częstsza w naszych domach. W pogoni za zdrowym trybem życia dajemy sobie wmówić, że wystarczy dziecku zamienić cukier na słodzik czyli -kupić „bezpieczne” słodycze słodzone naturalnym cukrem  (fruktozą)  i nie powodującym tycia sorbitolem, by dziecko było szczęśliwe i zdrowe! Niestety to NIE jest prawda!  Szczególnie fatalny w skutkach jest dodatek sorbitolu, który  dodatkowo spowalnia transport fruktozy przez ścianę jelita. Jeśli  fruktodziecko nie toleruje fruktozy  – zakup słodyczy bezcukrowych, słodzonych sorbitolem wywoła  skutki podobne do tych  jakie daje fruktoza.

Co mogę zrobić gdy rozwijam takie obawy po fruktozie czy sorbitolu?

1. wygasić zaburzenia jelitowe za pomocą diety eliminacyjnej,

2.  wprowadzać  fruktozę do diety w kontrolowanych ilościch, stopniowo, po okresie bezfruktozowym.

Kiedy nie możemy dziecku w ogóle podać fruktozy? gdy cierpi na dziedziczna nietolerancję fruktozy. W tej chorobie (rzadka choroba genetyczna) fruktoza prowadzi do  tworzenia metabolitów uszkadzających mózg i nerki. U  tych osób spożycie fruktozy może prowadzić do śmierci.