Spożycie kawy a ryzyko raka jelita grubego. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
17900
post-template-default,single,single-post,postid-17900,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Spożycie kawy a ryzyko raka jelita grubego.

Spożycie kawy a ryzyko raka jelita grubego.

Kawa zawiera ogrom związków bioaktywnych utrzymujące  odpowiednie warunki fizjologiczne w obrębie jelit. Chociaż była  na celowniku poszukiwaczy  produktów antynowotworowych od dawna, to brakowało jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tej tezy. Do tego miesiąca!

Ponieważ dosłownie na dniach opublikowano wyniki badań oceniających związek między spożyciem kawy a ryzykiem zachorowaniem na raka jelita grubego. Badania zostały przeprowadzone  na bardzo dużej grupie osób ( 5,145 badanych i 4,097 osób kontroli) co jest ich ogromnym atutem  badań.

W badaniu skorelowano ze sobą rodzaj pitej kawy z  obecnością zmian nowotworowych  w okrężnicy i odbytnicy. W wyniku uwzględniono przynależność do grupy  etnicznej, częstotliwość i ilość wypijanej kawy.

Uzyskane wyniki były zaskoczeniem nawet dla entuzjastycznie nastawionych badaczy.

Ustalono że spożycie kawy wiąże się z 26% redukcją ryzyka rozwoju raka jelita grubego [OR (pijących vs. nie pijących), 0,74; 95% przedział ufności ).

Korelację obserwowano także  w przypadku picia przez badanych  kawy bezkofeinowej  (lub 0,82, 95% CI, 0.68-0.99; p = 0,04) i parzonej „po turecku”   (lub 0,82, 95% CI, 0.71-0.94; p = 0,004). Rosnąca konsumpcja kawy wiązała się z niższą ilością zachorowań na raka jelita grubego.

Co ciekawe kiedy badano czy ilość wypijanej w ciągu dnia kawy przekłada się na ryzyko zachorowania – i tu wyniki były bardzo korzystne dla kawoszy . W porównaniu do osób które nie piły kawy codziennie , ryzyko rozwoju raka jelita grubego zmniejszało się wraz ze wzrostem spożycia kawy (badane były ilości: < 2 porcje dziennie następnie ,między  2 do 2,5 porcje / dzień oraz> 2,5 porcje / dzień ).

Okazało się że u osób pijących ponad 2,5 porcji dziennie ryzyko było najniższe! I to rakaokrężnicy i odbytnicy.

doi: 10.1158/1055-9965.EPI-15-0924Cancer Epidemiol Biomarkers PrevApril 2016 25; 634

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie