Spis produktów zbożowych dopuszczonych i zakazanych w celiakii - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19738
post-template-default,single,single-post,postid-19738,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Spis produktów zbożowych dopuszczonych i zakazanych w celiakii

Spis produktów zbożowych dopuszczonych i zakazanych w celiakii

Wykaz produktów dopuszczonych i zakazanych w celiakii
(na podstawie poradnika „Celiakia i dieta bezglutenowa” – G. Koninska, A. Marczewska, M. Źródlak):

Produkty zbożowe zakazane: pszenica wraz z jej dawnymi odmianami (orkisz, kamut, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies. Mąka z tych zbóż, płatki z tych zbóż: jęczmienne, żytnie, owsiane, kasze (manna, kus-kus), kasza pęczak, mazurska, perłowa, kaszki błyskawiczne, zbożowe i mleczno-zbożowe, makarony, pierogi, pyzy, naleśniki i inne wyroby z mąk zawierających gluten. Każde tradycyjne pieczywo nieoznaczone kłosem, w tym pieczywo białe i ciemne, pełnoziarniste, bagietki, bułki, wyroby cukiernicze, pizza, bułka tarta.

Produkty zbożowe dozwolone: zboża dwuliścienne – ryż biały, brązowy, dziki, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa (quinoa), teff (trawa abisyńska), sorgo, mąki z tych zbóż: kasza jaglana, gryczana, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, skrobia z tapioki, gotowane mieszanki mączne bezglutenowe, gotowe makarony i pieczywo z mąki bezglutenowej wykonane samodzielnie z tych mąk lub kupione z oznaczeniem przekreślonego kłosa, kaszki ryżowe, kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies (UWAGA! tylko niezanieczyszczony glutenem – w praktyce żaden z polskich producentów nie ma takiej jakości).

Produkty, na które trzeba uważać: płatki śniadaniowe kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny), mąka kukurydziana, ryżowa i gryczana nieoznaczone kłosem – mogą zawierać gluten.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie