29 Gru Spis produktów zbożowych dopuszczonych i zakazanych w celiakii
Wykaz produktów dopuszczonych i zakazanych w celiakii
(na podstawie poradnika “Celiakia i dieta bezglutenowa” – G. Koninska, A. Marczewska, M. Źródlak):
Produkty zbożowe zakazane: pszenica wraz z jej dawnymi odmianami (orkisz, kamut, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies. Mąka z tych zbóż, płatki z tych zbóż: jęczmienne, żytnie, owsiane, kasze (manna, kus-kus), kasza pęczak, mazurska, perłowa, kaszki błyskawiczne, zbożowe i mleczno-zbożowe, makarony, pierogi, pyzy, naleśniki i inne wyroby z mąk zawierających gluten. Każde tradycyjne pieczywo nieoznaczone kłosem, w tym pieczywo białe i ciemne, pełnoziarniste, bagietki, bułki, wyroby cukiernicze, pizza, bułka tarta.
Produkty zbożowe dozwolone: zboża dwuliścienne – ryż biały, brązowy, dziki, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa (quinoa), teff (trawa abisyńska), sorgo, mąki z tych zbóż: kasza jaglana, gryczana, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, skrobia z tapioki, gotowane mieszanki mączne bezglutenowe, gotowe makarony i pieczywo z mąki bezglutenowej wykonane samodzielnie z tych mąk lub kupione z oznaczeniem przekreślonego kłosa, kaszki ryżowe, kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies (UWAGA! tylko niezanieczyszczony glutenem – w praktyce żaden z polskich producentów nie ma takiej jakości).
Produkty, na które trzeba uważać: płatki śniadaniowe kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny), mąka kukurydziana, ryżowa i gryczana nieoznaczone kłosem – mogą zawierać gluten.
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie