29 gru Sos warzywny z czosnkiem niedźwiedzim
Przedstawiamy wspaniały sos warzywny, który możecie użyć jako farsz, sos do makaronu, czy dodatek do mięsa. Jeśli ktoś z Was jest bardziej wytrwały w kuchni, można zrobić podwójną porcję i zapakować ją w słoiki – przyda się na zimowe miesiące ubogie w wartościowe warzywa. Czosnek niedźwiedzi doda potrawie niepowtarzalnego smaku!
Składniki (4 osoby):
– 2 cebule
– 2 marchewki
-4 łyżeczki świeżego/suszonego czosnku niedźwiedziego
-2 łodyżki selera nociewego
– 300 g pieczarek
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– garść świeżej bazylii
– 8 świeżych pomidorów bez skórki
– 1 listek laurowy
– 500 g pasaty pomidorowej
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę, por, seler oraz marchew trzemy na tarce. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy starte warzywa, czosnek i listek laurowy na ok. 10 minut. W tym czasie resztę warzyw oraz bazylię kroimy w drobne plasterki i dorzucamy do garnka. Warzywa muszą dusić się ok. 20 minut, następnie dodajemy do nich passate pomidorową, bulion, bazylię i przyprawy. Od tej pory danie należy trzymać na średnim ogniu ok. 30 minut, bez przykrycia. Na końcu sos przyprawiamy solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!