Sos warzywny z czosnkiem niedźwiedzim - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19516
post-template-default,single,single-post,postid-19516,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Sos warzywny z czosnkiem niedźwiedzim

Sos warzywny z czosnkiem niedźwiedzim

Przedstawiamy wspaniały sos warzywny, który możecie użyć jako farsz, sos do makaronu, czy dodatek do mięsa. Jeśli ktoś z Was jest bardziej wytrwały w kuchni, można zrobić podwójną porcję i zapakować ją w słoiki – przyda się na zimowe miesiące ubogie w wartościowe warzywa. Czosnek niedźwiedzi doda potrawie niepowtarzalnego smaku!

Składniki (4 osoby):

– 2 cebule

– 2 marchewki

-4 łyżeczki świeżego/suszonego czosnku niedźwiedziego

-2 łodyżki selera nociewego

– 300 g pieczarek

–  1 cukinia

– 1 bakłażan

– garść świeżej bazylii

– 8 świeżych pomidorów bez skórki

– 1 listek laurowy

– 500 g pasaty pomidorowej

– 500 ml bulionu warzywnego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka cukru

– sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cebulę, por, seler oraz marchew trzemy na tarce. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy starte warzywa, czosnek i listek laurowy na ok. 10 minut. W tym czasie resztę warzyw oraz bazylię kroimy w drobne plasterki i dorzucamy do garnka. Warzywa muszą dusić się ok. 20 minut, następnie dodajemy do nich passate pomidorową, bulion, bazylię i przyprawy.  Od tej pory danie należy trzymać na średnim ogniu ok. 30  minut, bez przykrycia. Na końcu sos przyprawiamy solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!