Śledzie pod zmrożoną wódeczkę, wprost na Sylwestra od Doktor Dominiki.
18691
post-template-default,single,single-post,postid-18691,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Śledzie pod zmrożoną wódeczkę, wprost na Sylwestra od Doktor Dominiki.

Śledzie pod zmrożoną wódeczkę, wprost na Sylwestra od Doktor Dominiki.

To jest to – omega 3 kwasy tłuszczowe z przyprawami zawierającymi polifenole w jednym. Kupcie tylko dobrego śledzia i …Smacznego!

Potrzebujemy:

Bakłażany 2 sztuki

2 duże śledzie

4 czerwone cebule

Rodzynki

Koncentrat pomidorowy

Przyprawy: majeranek, cynamon, ziele angielskie, chilli, sól pieprz

2 duże bakłażany kroimy w plastry ok 1 cm, solimy z każdej strony (dość mocno, bo będą mdłe) i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.  Następnie przygotowujemy marynatę. Składniki na marynatę: 4 czerwone cebule, 3 łyżki rodzynek, 6 łyżek koncentratu pomidorowego, 1.5 łyżeczki cynamonu, 1.5 łyżeczki majeranku, 2 łyżki octu jabłkowego, 6 listków laurowych, 6 kuleczek ziela angielskiego, pół papryczki chilli, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w talarki i smażymy razem z posiekaną papryczką chilli (bez nasionek), kiedy cebula się zeszkli dodajemy resztę składników i mieszamy do odparowania. Kiedy bakłażany się upieką nakładamy na nie trochę marynaty, zawijamy i wkładamy do słoika. Pomiędzy zawinięte bakłażany możemy dać również niewielką ilość marynaty. Dodajemy pocięte na małe kawałki śledzie. Całość zalewamy olejem rzepakowym, dodajemy ziarenka gorczycy i listki laurowe i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na min. 3 dni:)

Śledzia przygotowała dla Was dr Dominika Maciejewska Markiewicz