28 gru Śledzie pod zmrożoną wódeczkę, wprost na Sylwestra od Doktor Dominiki.
To jest to – omega 3 kwasy tłuszczowe z przyprawami zawierającymi polifenole w jednym. Kupcie tylko dobrego śledzia i …Smacznego!
Potrzebujemy:
Bakłażany 2 sztuki
2 duże śledzie
4 czerwone cebule
Rodzynki
Koncentrat pomidorowy
Przyprawy: majeranek, cynamon, ziele angielskie, chilli, sól pieprz
2 duże bakłażany kroimy w plastry ok 1 cm, solimy z każdej strony (dość mocno, bo będą mdłe) i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Następnie przygotowujemy marynatę. Składniki na marynatę: 4 czerwone cebule, 3 łyżki rodzynek, 6 łyżek koncentratu pomidorowego, 1.5 łyżeczki cynamonu, 1.5 łyżeczki majeranku, 2 łyżki octu jabłkowego, 6 listków laurowych, 6 kuleczek ziela angielskiego, pół papryczki chilli, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w talarki i smażymy razem z posiekaną papryczką chilli (bez nasionek), kiedy cebula się zeszkli dodajemy resztę składników i mieszamy do odparowania. Kiedy bakłażany się upieką nakładamy na nie trochę marynaty, zawijamy i wkładamy do słoika. Pomiędzy zawinięte bakłażany możemy dać również niewielką ilość marynaty. Dodajemy pocięte na małe kawałki śledzie. Całość zalewamy olejem rzepakowym, dodajemy ziarenka gorczycy i listki laurowe i odstawiamy do lodówki pod przykryciem na min. 3 dni:)
Śledzia przygotowała dla Was dr Dominika Maciejewska Markiewicz