
29 lis Śląskie kołczki z serem. Z serii przepisy na ciasta pieczone dla grupy Szczecinianki szyją maseczki dla lekarzy, służby zdrowia i obywateli.
Czas niezwykły – szczecinianki szyją maseczki dla wszystkich potrzebujących. Ja szyć nie potrafię, ale potrafię piec. Układ jest taki – Oni szyją i koordynują prace, ja piekę coś pysznego do kawy.
A że prosicie o przepisy, to bardzo proszę. Dziś śląskie kołoczki z serem. Pycha, a poza tym łatwe do upieczenia, no i nie idzie w ….tylko w ……😉
Czego potrzebujemy na 20 sztuk kołoczków:
Na ciasto:
50 g drożdży (cały czas do dostania w warzywniaku obok mojego domu)
45 g cukru
250 ml półtłustego mleka (szklanka)
500 g mąki tortowej
2 opakowania cukru wanilinowego
2 żółtka
2 białka
70 g masła
Masa serowa:
250 g twarogu (półtłustego)
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
40 g żurawiny (suszonej)
Limonka
40 g mąki pszennej
Jak zrobić ciasto:
- Nagrzać piekarnik do 45 st. Do małego garnka wlewamy mleko – podgrzewamy lekko do 40 st C. Do miski wkruszamy drożdże z łyżką cukru, rozcieramy drożdże z cukrem. Do drożdży dodajemy mleko.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie do której wlewamy mieszaninę mleka, drożdży i cukru. Całość przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (20 min).
- Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wyrabiamy, dodajemy do masy żółtka i roztopione masło.
- Wyrabiamy, energicznie wybijając do momentu aż przestanie się ci odklejać od ręki. Ciasto posypujemy mąką, przykrywają ściereczką i wstawiamy do piekarnika do wyrośnięcia (w 45 st C).
Jak zrobić masę:
w gorącej wodzie namaczam żurawinę, wyciskamy sok z limonki, widelcem rozmieszamy twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i mąkę
Kiedy wyrośnie ciasto:
Zwiększamy temperaturę do 180 st C z termoobiegiem lub 190 – 200 stC (bez termoobiegu)
Rozwałkowujemy całość na grubość 2-3 mm, wycinamy kwadraty o bokach 8 cm. Na środek kwadratu dajemy masę. Następnie rogi kołoczka składamy do środka tak jak kiedyś robiło się papierową zabawkę „piekło/niebo”. Kołoczka smarujemy białkiem. Wstawiamy do pieca na 25 minut.
Nie pytajcie czy pyszne. Upieczcie i podzielcie się wrażeniami
Inspiracja przepisy Pawła Małeckiego Cukierna Lidla