Śląskie kołczki z serem. Z serii przepisy na ciasta pieczone dla grupy Szczecinianki szyją maseczki dla lekarzy, służby zdrowia i obywateli. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18140
post-template-default,single,single-post,postid-18140,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Śląskie kołczki z serem. Z serii przepisy na ciasta pieczone dla grupy Szczecinianki szyją maseczki dla lekarzy, służby zdrowia i obywateli.

Śląskie kołczki z serem. Z serii przepisy na ciasta pieczone dla grupy Szczecinianki szyją maseczki dla lekarzy, służby zdrowia i obywateli.

Czas niezwykły – szczecinianki szyją maseczki dla wszystkich potrzebujących. Ja szyć nie potrafię, ale potrafię piec. Układ jest taki – Oni szyją i koordynują prace, ja piekę coś pysznego do kawy.

A że prosicie o przepisy, to bardzo proszę. Dziś śląskie kołoczki z serem. Pycha, a poza tym łatwe do upieczenia, no i nie idzie w ….tylko w ……😉

Czego potrzebujemy na 20 sztuk kołoczków:

Na ciasto:

50 g drożdży (cały czas do dostania w warzywniaku obok mojego domu)

45 g cukru

250 ml półtłustego mleka (szklanka)

500 g mąki tortowej

2 opakowania cukru wanilinowego

2 żółtka

2 białka

70 g masła

Masa serowa:

250 g twarogu (półtłustego)

80 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 jajko

40 g żurawiny (suszonej)

Limonka

40 g mąki pszennej

 Jak zrobić ciasto:

  1. Nagrzać piekarnik do 45 st.  Do małego garnka wlewamy mleko – podgrzewamy lekko do 40 st C. Do miski wkruszamy drożdże z łyżką cukru, rozcieramy drożdże z cukrem. Do drożdży dodajemy mleko.
  2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie do której wlewamy mieszaninę mleka, drożdży i cukru. Całość przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (20 min).
  3. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wyrabiamy, dodajemy do masy żółtka i roztopione masło.
  4. Wyrabiamy, energicznie wybijając do momentu aż przestanie się ci odklejać od ręki. Ciasto posypujemy mąką, przykrywają ściereczką i wstawiamy do piekarnika do wyrośnięcia (w 45 st C).

Jak zrobić masę:

w gorącej wodzie namaczam żurawinę, wyciskamy sok z limonki, widelcem rozmieszamy twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i mąkę

 

Kiedy wyrośnie ciasto:

Zwiększamy temperaturę do 180 st C z termoobiegiem lub 190 – 200 stC (bez termoobiegu)

Rozwałkowujemy całość na grubość 2-3 mm, wycinamy kwadraty o bokach 8 cm. Na środek kwadratu dajemy masę. Następnie rogi kołoczka składamy do środka tak jak kiedyś robiło się papierową zabawkę „piekło/niebo”. Kołoczka smarujemy białkiem. Wstawiamy do pieca na 25 minut.

Nie pytajcie czy pyszne. Upieczcie i podzielcie się wrażeniami

Inspiracja przepisy Pawła Małeckiego Cukierna Lidla