29 gru Sernik kakaowy bezglutenowy
Ciasto: 1 kostka margaryny (lub masła),4 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 4 pełne łyżki kakao, 4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego), 3 żółtka.
Masa serowa : 1/2 kostki margaryny , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 2 serki homogenizowane waniliowe (po 400 gram), 1 szklanka cukru pudru, 5-6 białek.
Wykonanie: Składniki ciasta połączyć i wyrobić ręką do konsystencji drobnych kamyczków. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę o wymiarach 40 cm x 24 cm wysmarowaną tłuszczem (margaryną), następnie lekko ugnieść żeby pokryło całe dno. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną (lub masłem), dodać serki i mąkę ziemniaczaną, na końcu delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Tak zrobioną masę serową wylać na ciasto, delikatnie wyrównać i na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 min.
Jeden kawałek sernika (1/30 całego ciasta) to 220 kcal, 6 g białka, 10 g tłuszczu i 26 g węglowodanów.
Smacznego!
Przepis i wykonanie: Dominika Maciejewska