Sernik kakaowy bezglutenowy - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19732
post-template-default,single,single-post,postid-19732,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Sernik kakaowy bezglutenowy

Sernik kakaowy bezglutenowy

Ciasto: 1 kostka margaryny (lub masła),4 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 4 pełne łyżki kakao, 4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego), 3 żółtka.
Masa serowa : 1/2 kostki margaryny , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 2 serki homogenizowane waniliowe (po 400 gram), 1 szklanka cukru pudru, 5-6 białek.
Wykonanie: Składniki ciasta połączyć i wyrobić ręką do konsystencji drobnych kamyczków. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę o wymiarach 40 cm x 24 cm wysmarowaną tłuszczem (margaryną), następnie lekko ugnieść żeby pokryło całe dno. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną (lub masłem), dodać serki i mąkę ziemniaczaną, na końcu delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Tak zrobioną masę serową wylać na ciasto, delikatnie wyrównać i na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 min.

Jeden kawałek sernika (1/30 całego ciasta) to 220 kcal, 6 g białka, 10 g tłuszczu i 26 g węglowodanów.

Smacznego!

Przepis i wykonanie: Dominika Maciejewska