Samouczek dietetyczny – jak wykryć zaburzenie funkcji jelit i zespół jelita przesiąkliwego?
18002
post-template-default,single,single-post,postid-18002,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Samouczek dietetyczny – jak wykryć zaburzenie funkcji jelit i zespół jelita przesiąkliwego?

Samouczek dietetyczny – jak wykryć zaburzenie funkcji jelit i zespół jelita przesiąkliwego?

Jak pomóc sobie w ułożeniu dobrej diety dla pacjenta u którego podejrzewamy zespół jelita przesiąkliwego?

Najważniejsze żeby opierać się na diagnozie postawionej przez doświadczonego lekarza. Jeśli mamy zdiagnozowanego  pacjenta, u którego jest wdrożone leczenie – można zadziałać za pomocą dobrego doboru składników diety, która będzie wspierać terapię.

Do tego ułożenia diety potrzebujemy informacji o stanie jelit. Czyli musimy oprzeć się na:

1.Wykluczeniu lub potwierdzeniu istnienia stanu zapalnego w jelicie.

Jeśli stan zapalny POTWIERDZI SIĘ należy określić jego przyczyny. Powinniśmy skierować pacjenta na:

a. badanie składu flory jelitowej i ewentualnych zaburzeń trawienia. Uwaga – do oceny nasilenia zapalenia (czyli funkcji i stanu śluzówki jelitowej) służy pomiar białek alfa-1-α, β-defensyny, kalprotektyny oraz sIgA . Badania robimy w kale 

b. badanie obecności niestrawionych resztek pokarmowych – jako wskaźnik ewentualnych zaburzeń trawienia. Bardzo ważne badanie wskazujące na dysfunkcje np. trzustki bądź żołądka. Badania robimy w kale

c. badamy zonulinę – bezpośredni marker roszczelnienia jelit lub robimy test laktuloza /mannitol – Badania robimy w krwi (zonulina) lub moczu (test L/M)

d. robimy testy nietolerancji niektórych składników pokarmowych – Badania robimy w krwi lub w wydychanym powietrzu

e. uzyskujemy potwierdzenie lub wykluczenie  zaburzeń genetycznych odpowiedzialnych za pierwotne postaci nietolerancji pokarmowych. Badania robimy w krwi

f. często pomocne jest badanie wydzielania histaminy w świetle jelita – jako jednej z kluczowych  substancji aktywnych odpowiedzialnych za perystaltykę. Ustalenie przyczyn zaburzeń wydzielania (histaminozy). Badania robimy w krwi

g. często pomocne jest badanie reakcji nadwrażliwości pokarmowych z określeniem typu reakcji oraz specyficznych antygenów. Badania robimy w krwi

h. określenie zmian w metabolizmie hormonów i neuroprzekaźników odpowiedzialnych i mogących tłumaczyć objawy psychosomatyczne w przebiegu zapalenia. Badania robimy w moczu

i. Określenie poziomu ewentualnych zaburzeń poziomu mikroelementów i witamin w przebiegu zapalenia. Badania robimy w krwi lub włosach

 

Gdzie można zrobić takie badanie i czy potrzebuje skierowania?

Badania można zrobić w laboratoriach sieci Alab – jej placówki są w większości polskich miast.

Czy badania są bezpłatne ?

Niestety większość z badań jest pełnopłatna

Czy należy szczególnie przygotować się do badań?

To zależy od badania. Badanie kału wymaga zakupu odpowiedniego koszyczka – najlepiej po instrukcje zgłosić się do laboratorium, gdzie zwykle otrzymamy komplet materiałów potrzebnych np. do pozyskania stolca.

Czy do badań nadwrażliwość pokarmową należy  być na czczo.

Tak. Dopuszczone jest także oddanie krwi po 2 godzinach od lekkiego posiłku, ale zdecydowanie lepiej jest oddać krew na czczo

Test L/M wymaga specjalnych przygotowań?

Tak – trzeba pacjenta obciążyć mieszaniną laktulozy z mannitolem i zbierać mocz przez określony odcinek czasu. Przed badaniem należy wykupić zestaw do testu w laboratorium.

Do badań nie powinni przystępować osoby z biegunkową postacią zespołu jelita drażliwego

Uwaga PRZED wykonaniem testu należy skonsultować się z lekarzem

tekst prof Ewa Stachowska

po przejrzeniu pełnej oferty Alab