
29 gru Sałatka z kaszą jaglaną miętą i pietruszką
Nasz nowy rok niesie ze sobą wiele postanowień kulinarnych. Jednym z nich jest przedstawienie Wam najbardziej wartościowych potraw z kuchni całego świata. Dziś Tabbouleh, tradycyjna sałatka z kuchni bliskiego wchodu, bogata w antyoksydanty i wiele ważnych składników odżywczych. Zamiast kaszy jaglanej w wersji glutenowej ( i orginalnej ) podaje się kaszę bulgur. Spróbujcie!
Składniki: 3 pęczki pietruszki, 1 pęczek mięty, 2 pomidory , 0,5 szklanki kaszy bulgar/jaglanej, 1 mała cebula, 50 ml oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania: Pomidory kroimy na drobną kostkę i zostawiamy na ręczniku papierowym, aby obciekły. Pietruszkę i mięte siekamy. Następnie zalewamy kaszę bulgur gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut aby wchłonęła wodę. W tym czasie s drobno siekamy cebulę i wszystko wrzucamy do jednej miski. Na koniec dodajemy kaszę, oliwę i sok z cytryny, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Smacznego!