Sałatka z kaszą jaglaną miętą i pietruszką
19465
post-template-default,single,single-post,postid-19465,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Sałatka z kaszą jaglaną miętą i pietruszką

Sałatka z kaszą jaglaną miętą i pietruszką

Nasz nowy rok niesie ze sobą wiele postanowień kulinarnych. Jednym z nich jest przedstawienie Wam najbardziej wartościowych potraw z kuchni całego świata. Dziś Tabbouleh, tradycyjna sałatka z kuchni bliskiego wchodu, bogata w antyoksydanty i wiele ważnych składników odżywczych. Zamiast kaszy jaglanej   w wersji glutenowej ( i orginalnej ) podaje się  kaszę bulgur. Spróbujcie!

Składniki: 3 pęczki pietruszki, 1 pęczek mięty, 2 pomidory , 0,5 szklanki kaszy bulgar/jaglanej, 1 mała cebula, 50 ml oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania: Pomidory kroimy na drobną kostkę i zostawiamy na ręczniku papierowym, aby obciekły. Pietruszkę i mięte siekamy. Następnie zalewamy kaszę bulgur gorącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut aby wchłonęła wodę. W tym czasie s drobno siekamy cebulę i wszystko wrzucamy do jednej miski. Na koniec dodajemy kaszę, oliwę i sok z cytryny, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Smacznego!