
29 gru Sałatka wielkanocna o zmniejszonej kaloryczności
Posted at 16:19h
in gluten free
Składniki:
- 4 jajka;
- 5 średnich marchewek;
- 1 pietruszka;
- 1 puszka kukurydzy bez cukru;
- 4 średnie ogórki kiszone;
- ok. 350 g ziemniaków;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 100 g majonezu;
- 70 g gęstego jogurtu naturalnego;
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Następnie dodać pokrojone, ugotowane na twardo jajka, pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną kukurydzę. Na koniec sałatkę wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić.
Metryczka:
100 g sałatki to ok. 75 kcal, 2,8 g białka, 3,9 g tłuszczu i 6,6 g węglowodanów.
Przepis: Maja Czerwińska – dietetyk
fot. cyclonebill (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], Wikimedia Commons