Ta tradycyjna sałatka ma zmniejszoną ilosc tłuszczu. 100 g zawiera jego niecałe 4 g.

Składniki:

  • 4 jajka;
  • 5 średnich  marchewek;
  • 1 pietruszka;
  • 1 puszka kukurydzy bez cukru;
  • 4 średnie ogórki kiszone;
  • ok. 350 g ziemniaków;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • 100 g majonezu;
  • 70 g gęstego jogurtu naturalnego;
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Następnie dodać pokrojone, ugotowane na twardo jajka, pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną kukurydzę. Na koniec sałatkę wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić.

Metryczka:

100 g sałatki to ok. 75 kcal, 2,8 g białka, 3,9 g tłuszczu i 6,6 g węglowodanów.

Przepis: Maja Czerwińska – dietetyk

fot. cyclonebill (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], Wikimedia Commons