29 gru Ryby z Bałtyku? Nie dla kobiet w ciąży
Tłuste ryby morskie są bogatym źródłem kwasów z rodziny omega-3, w szczególności kwasu DHA. Zgodnie z rekomendacją Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego spożycie kwasu DHA już od pierwszego miesiąca ciąży powinno wynosić ok. 500 mg/dobę (2 porcje ryb tygodniowo).
W przypadku ryzyka przedwczesnego porodu rekomendowana dawka spożycia wzrasta do 1g/dobę. Odpowiednia podaż tego kwasu jest niezbędna do zapewnienia prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu. Państwowy Zakład Higieny alarmuje przed spożyciem przez kobiety ciężarne ryb pochodzących z Bałtyku. Powodem tego są wysokie stężenia toksycznych dla płodu substancji: dioksyn i polichlorowanych bifenoli. Substancje te przechodzą przez łożysko i powodują uszkodzenie płodu. Alternatywnym źródłem DHA dla kobiet ciężarnych są preparaty uzyskiwane z kontrowanych hodowli alg morskich.
Źródła: 1. Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego: Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania kwasów omega-3 w położnictwie. Ginekologia Polska, 2010; 81: 467-469. 2. Łoś-Rycharska E., Czerwionka-Szaflarska M.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe szeregu omega-3 w diecie kobiet ciężarnych, karmiących, niemowląt i małych dzieci. Gastroenterologia Polska, 2010;17 (4): 304-312. 3. Imhoff-Kunsch B., Stein A., Martorell R., Parra-Cabrera S., Romieu I., Ramakrishnan U.: Prenatal docosahexaenoid acid suplementation anf infant morbidity. Pediatrics, 2011; 128: 505-513
Tekst: Dominika Maciejewska