Ryba o smaku nie ryby - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18214
post-template-default,single,single-post,postid-18214,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ryba o smaku nie ryby

Ryba o smaku nie ryby

Tak, to z pozoru brzmi nieco ekstrawagancko, ale część osób po prostu nie znosi smaku ryb. A rozsądek kaze jeść –  bo przecież zdrowe. A co powiecie na przypadek bardzo szanowanej Pani doktor, która całe życie zawodowe dedykowała sprawom krążenia? I nie znosi ryb!

Ale od czego mądra głowa. Wymyślony został przepis na rybę o smaku nie ryby. Dobre danie bardzo pożywne, smaczne i …. w ogóle nie  „trącące” tym czym „ trącą” ryby.

Oto przed Państwem…

 

Filety z ryb morskich zapiekane pod śmietaną z koprem

 

Produkty – wersja podstawowa:

400 g filetów z dorsza, morszczuka, łososia (używam najmniej chętnie)

200g śmietany 12% lub 18% (ja mieszam oba gatunki, a nawet czas dodaję łyżkę 30%)

oliwa – 1-2 łyżki

0,5 cebuli średniej wielkości – pokroić w piórka

pół strąka papryki dowolnej barwy – pokroić w półplastry

pół cytryny – po wyszorowaniu skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć

3 łyżki posiekanego kopru najlepiej świeżego, ale może być mrożony. Suszony koperek stosować ewentualnie jako dodatek  do świeżego

sól

cukier – 1 łyżeczka

duży ząbek czosnku

świeżo zmielony pieprz, ok. 1 łyżeczki lub wg gustu gotującego

1/3 łyżeczki chili, lub jeśli ktoś nie lubi – ok. pół łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka mąki ryżowej (w ostateczności może być 1 łyżka mąki pszennej)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki mąki kukurydzianej ( nie więcej, bo potrawa będzie gorzka)

Można dodać ulubione zioła: do ryb, prowansalskie, lubczyk, etc, w sumie 1  łyżeczka

Wykonanie:

Filety całkowicie rozmrozić, posolić, skropić cytryną, popieprzyć

Na dnie formy do zapiekania, lekko wysmarowanej oliwą ułożyć pół plasterki cebuli i papryki

Na warzywach ułożyć przyprawione filety

Śmietanę (śmietany) wymieszać w salaterce z wodą, dodać wszystkie mąki, cukier, skórkę cytrynową, nieco soli, pieprzu,  chili czy słodkiej papryki, resztę soku z cytryny , plasterki czosnku bądź masę czosnku z praski, koper świeży plus opcjonalnie koper suszony i inne ulubione przyprawy ziołowe. Można spróbować masę i ewentualnie doprawić wg uznania.

Wyłożyć masę śmietanowo – ziołową na filety.

Jeśli takie życzenie gotującego można posypać jeszcze z wierzchu koprem.

Nakryć formę dokładnie folią aluminiową, i całość wsunąć do nagrzanego piekarnika  – ok. 180oC na 30 min.

Po tym czasie spróbować patyczkiem, czy ryba jest dostatecznie miękka.

Można do cebuli i papryki dołożyć warzywa inne: parę różyczek kalafiora, brokułów, łyżkę groszku zielonego, nieco plastrów cukinii, a nawet pieczarek.

Jeśli do obiadu siada więcej niż 3 osoby (5-6) porcję 400 g filetów zwiększyć do 800 g.

Rybę można podawać z ziemniakami w całości (wersja obiadowa) lub dobrymi grzankami  (wersja lunchowa) i koniecznie z sałatą zieloną doprawioną tuż przed podaniem posiłku cukrem (4 łyżeczki), sokiem z pół cytryny, i pół filiżanki oliwy czy oleju rzepakowego.

Przepis i wykonanie:

dr Teresa Wesołowska