29 gru Rozgrzewająca zupa z dyni
Czy wyobrażacie sobie jesień bez przetworów i dań z dyni? My tez nie, dlatego dziś przedstawiamy przepis na szybką zupę – krem z dyni z kurkumą i curry.
Składniki:
1 średnia dynia piżmowa
2 cebule
0,5 litra wywaru warzywnego
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
300 ml mleka
Pęczek świeżej pietruszki
Sposób przygotowania
Najpierw należy przygotować wywar warzywny lub wywar z kurczaka i na tej bazie przygotować zupę. Do wywaru dodajemy wszystkie przyprawy. Podczas gotowania tracimy wiele składników odżywczych, aby zminimalizować ich utratę należy zalać wywarem kawałki surowej dyni (bez pestek) oraz cebulę i zblendować. Następnie doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Na końcu dodajemy mleko i pietruszkę. Czas przygotowania 15 minut