Rozgrzewająca zupa z dyni - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19501
post-template-default,single,single-post,postid-19501,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Rozgrzewająca zupa z dyni

Rozgrzewająca zupa z dyni

Czy wyobrażacie sobie jesień bez przetworów i dań z dyni? My tez nie, dlatego dziś przedstawiamy przepis na szybką zupę – krem z dyni z kurkumą i curry.

Składniki:

1 średnia dynia piżmowa

2 cebule

0,5 litra wywaru warzywnego

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

300 ml mleka

Pęczek świeżej pietruszki

Sposób przygotowania

Najpierw należy przygotować wywar warzywny lub wywar z kurczaka i na tej bazie przygotować zupę. Do wywaru dodajemy wszystkie przyprawy. Podczas gotowania tracimy wiele składników odżywczych, aby zminimalizować ich utratę należy zalać wywarem kawałki surowej dyni (bez pestek) oraz cebulę i zblendować. Następnie doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Na końcu dodajemy mleko i pietruszkę. Czas przygotowania 15 minut