29 gru Rozgrzewająca pasta z fasoli dla miłośników sportów zimowych oraz na imprezkę po zejściu ze stoku
Sezon w pełni. Jedni biegają na nartach, inni po prostu biegają a inni imprezują. Dlatego Dominika połączyła te pozornie wykluczające się potrzeby i przygotowała coś co wyciśnie poty z każdego zarówno sportowca jak i imprezowicza. Bowiem jednym z najtrudniejszych zadań (dla oób trzymających dietę j est przygotowanie przekąsek na spotkaniu przy piwie po zejściu ze stoku.
Dziś przedstawiamy ostrą pastę z czerwonej fasoli. Czas przygotowania pasty o ok. 7 minut. Można ją podawać z pełnowartościowym chrupkim pieczywem lub z krążkami ryżowymi. Cała pasta dla ok. 6 osób to 436 kcal, 17,6 g białka, 58 g węglowodanów i 14,8 g tłuszczu.
Składniki: 300 g czerwonej fasoli z puszki, 1 ząbek czosnku, pół ostrej papryczki chilli, 1 mała cebula, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka oliwy do smażenia
Sposób przygotowania: Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i szklimy na niej lekko cebulę oraz papryczkę chilli pociętą w plasterki. Następnie blendujemy z fasolą, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz. Jeśli pasta nie jest dość ostra można dodać więcej papryczki chilli lub tabasco. Smacznego!