
29 gru Rozgrzewająca, bogata w antyrodnikowe mikroskładniki „dyniówka” Asi
Mamy jesień, a co za tym idzie w kuchni króluje dynia. W związku z tym poniżej dzielę się z Wami na przepyszną kremową zupę z dyni. Ma kurkumę i imbir w składzie czyli spełnia wszelkie kryteria żeby uznać ją za arcydzieło smaku i walorów zdrowotnych w jednym
Składniki:
-Dynia surowa 800 g/ po obraniu ok. 500 g –> usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę
-Ziemniaki 250 g –> obrać i pokroić w kostkę
-Masło 25 g
-Cebula 1 sztuka –> pokroić w kosteczkę
-Czosnek 2 ząbki –> obrać i pokroić w plasterki
-Kurkuma, świeży starty imbir (po 1 łyżeczce)
-Pomidor 1 sztuka
-Woda 1,5 szklanki (gorąca)
-Mleko krowie lub roślinne 1 szklanka
Wykonanie:
W większym garnku zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, dodać kurkumę i imbir. Dusić co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać gorącą wodę i chwilę gotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę, dodać do zupy. Wymieszać, chwilę gotować do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
Smacznego!