Rola folianów w profilaktyce nowotworów - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
17914
post-template-default,single,single-post,postid-17914,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Rola folianów w profilaktyce nowotworów

Rola folianów w profilaktyce nowotworów

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych. W ciągu ostatnich 30 lat liczba zachorowań wzrosła prawie dwukrotnie. Szacuje się, że w roku 2030 ponad 20 milionów ludzi na świecie zachoruje na to schorzenie. Rozwój raka jelita grubego jest wypadkową wielu czynników, m.in czynników genetycznych i środowiskowych. Do najważniejszych środowiskowych przyczyn rozwoju choroby można zaliczyć: tłustą i wysokokaloryczną dietę, spożywanie małej ilości błonnika, niedobory witaminy C, niedobory selenu, duże spożycie soli, nadużywanie alkoholu oraz palenie papierosów. Stosunkowo niedawno zauważono związek między niedoborami kwasu foliowego a rozwojem raka jelita grubego. Zauważono, że suplementacja tej witaminy działa prewencyjnie oraz pomaga zapobiec powstaniu nawrotów u osób chorujących w przeszłości na to schorzenie. Jaki jest zatem mechanizm prewencyjnego działania folianów? Kwas foliowy odgrywa istotną rolę w syntezie kwasów nukleinowych oraz w procesie metylacji genów. Metylacja genów polega na przyłączeniu do specyficznej części DNA reszt metylowych. Powoduje to zahamowanie ekspresji danego genu, czyli jego wyciszenie. Zbyt niskie stężenie kwasu foliowego skutkuje zaburzeniami w procesie metylacji. Może to doprowadzić do zablokowania ekspresji genów supresorowych i aktywacji onkogenów odpowiedzialnych za proces nowotworzenia. Najnowsze badania mówią również o tym, że zbyt duże stężenie folianów może doprowadzić do nasilenia procesu nowotworowego, dlatego przestano rekomendować suplementację tej witaminy. Należy jednak pamiętać, że negatywny efekt jest obecny podczas przyjmowania dużych dawek suplementu. Badania folianów w żywności światowej pokazały, że przeciętna dieta zawiera 95–562 μg folianów. Według polskich norm żywieniowej dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy dla osób dorosłych wynosi 400 μg. Zapotrzbowanie zmienia się w ciąży i podczas laktacji, jest także inne i zależne od płci u dzieci. Pamiętajmy również, że foliany są wyjątkowo wrażliwe na obróbkę termiczną. Można zatem powiedzieć, że powinniśmy bardziej obawiać się skutków niedoboru niż nadmiaru tej witaminy. W przypadku diety, która nie zawiera dostatecznej ilości kwasu foliowego, należy rozważyć codzienną suplementację.

Źródło: Tarraga et al. Primary and Secondary Prevention of Colorectal Cancer. Clinical Medicine Insights: Gastroenterology 2014:7 33–46

Autor: Dominika Maciejewska

fot. Mr. Granger (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie