Rogaliki z makiem – trudne do zrobienia ale dobre. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18137
post-template-default,single,single-post,postid-18137,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Rogaliki z makiem – trudne do zrobienia ale dobre.

Rogaliki z makiem – trudne do zrobienia ale dobre.

Jak masz w szafkach niewykorzystaną masę makową ze świąt bożonarodzeniowych to masz szansę zabłysnąć w czasach pandemii. Potrzebujesz drożdży, mąki, jajek, mleka i ….mnóstwo cierpliwości. To jeden z tych wypieków, które trafiły do sztabu osób koordynujących szycie maseczek. A przepis dedykuję Beacie i jej cudownej Mamie. Trzymajcie się dziewczyny. Wypieczcie najlepsze rogaliki na świecie.

Co potrzebujesz do masy makowej

Puszka masy makowej

Rodzynki  30 g (namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i posiekać)

Żurawina 30 g (namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i posiekać)

2 kopiaste łyżki miodu

Jak robić masę. Masę z puszki mieszamy z posiekanymi rodzynkami i żurawiną. Przekładamy do rondla. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Jak zrobić ciasto drożdżowe kruche

Nagrzewamy piekarnik do 50 st C

Potrzebujesz: 600 g mąki pszennej typ 650

Jajka  – 2 sztuki

40 g drożdży

50 g cukru

Masło 200 g (musi być trzymane w lodówce)

 Jak zrobić ciasto- W małej miseczce kruszymy drożdże i rozcieramy z cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 50 st C. Po 3-4 minutach powinny być w stanie upłynnionym.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Chłodne mało kroimy w cienkie paski. Siekamy masło z mąką. Dodajemy 2 całe jajko i całe żółtko (białko odkładamy do posmarowania rogali). Dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto – to jest dosyć pracochłonne ale gnieciemy całość dopóki wszystkie składniki nie połączą się w całość. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 45-50 min.

Kiedy minie 50 min nastawiamy piekarnik na 160 st C ( gdy mamy termoobieg) lub 175 st C (bez termoobiegu). Ciasto należy rozwałkować jak na makron ( wywałkowujemy duże koło). Nożem wycinamy na skos w cieście trójkąty.  Do środka nakładamy masę, zawijamy. Wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem. Posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika.

Przepis inspirowany przepisami P Małeckiego z Cukierni Lidla