29 lis Rogaliki z makiem – trudne do zrobienia ale dobre.
Jak masz w szafkach niewykorzystaną masę makową ze świąt bożonarodzeniowych to masz szansę zabłysnąć w czasach pandemii. Potrzebujesz drożdży, mąki, jajek, mleka i ….mnóstwo cierpliwości. To jeden z tych wypieków, które trafiły do sztabu osób koordynujących szycie maseczek. A przepis dedykuję Beacie i jej cudownej Mamie. Trzymajcie się dziewczyny. Wypieczcie najlepsze rogaliki na świecie.
Co potrzebujesz do masy makowej
Puszka masy makowej
Rodzynki 30 g (namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i posiekać)
Żurawina 30 g (namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i posiekać)
2 kopiaste łyżki miodu
Jak robić masę. Masę z puszki mieszamy z posiekanymi rodzynkami i żurawiną. Przekładamy do rondla. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Jak zrobić ciasto drożdżowe kruche
Nagrzewamy piekarnik do 50 st C
Potrzebujesz: 600 g mąki pszennej typ 650
Jajka – 2 sztuki
40 g drożdży
50 g cukru
Masło 200 g (musi być trzymane w lodówce)
Jak zrobić ciasto- W małej miseczce kruszymy drożdże i rozcieramy z cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 50 st C. Po 3-4 minutach powinny być w stanie upłynnionym.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Chłodne mało kroimy w cienkie paski. Siekamy masło z mąką. Dodajemy 2 całe jajko i całe żółtko (białko odkładamy do posmarowania rogali). Dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto – to jest dosyć pracochłonne ale gnieciemy całość dopóki wszystkie składniki nie połączą się w całość. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 45-50 min.
Kiedy minie 50 min nastawiamy piekarnik na 160 st C ( gdy mamy termoobieg) lub 175 st C (bez termoobiegu). Ciasto należy rozwałkować jak na makron ( wywałkowujemy duże koło). Nożem wycinamy na skos w cieście trójkąty. Do środka nakładamy masę, zawijamy. Wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem. Posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika.
Przepis inspirowany przepisami P Małeckiego z Cukierni Lidla