Rodzaj tłuszczu ma wpływ na florę bakteryjną jelit - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18874
post-template-default,single,single-post,postid-18874,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Rodzaj tłuszczu ma wpływ na florę bakteryjną jelit

Rodzaj tłuszczu ma wpływ na florę bakteryjną jelit

Szwedzcy naukowcy odkryli, że rodzaj spożywanego tłuszczu ma wpływ na ukształtowanie flory bakteryjnej, która zasiedla jelita. W badaniu wykazano, że spożywanie tłuszczów nasyconych powoduje większe ryzyko pojawienia się patologicznych szczepów bakterii.

W przypadku podaży oleju rybnego, będącego źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mikroby, które zasiedliły jelito należały do flory fizjologicznej i pomagały zachować dobrą kondycję metaboliczną przewodu pokarmowego. Projektując eksperyment naukowcy chcieli sprawdzić, czy spożywany tłuszcz ma wpływ na rodzaj bakterii, które zasiedlają jelita. Badanie zostało przeprowadzone na dwóch grupach myszy, karmionych wystandaryzowanym pokarmem, o tej samej kaloryczności i składzie składników odżywczych, z wyjątkiem tłuszczu. Pierwsza grupa spożywała smalec, druga tłuszcz rybi, w którego skład wchodzą głównie tłuszcze wielonienasycone. Naukowcy zaobserwowali, że grupa karmiona tłuszczem nasyconym wykazywała większe tendencje do tycia, występowania insulinooporności oraz rozwoju zespołu metabolicznego. Tak duże zmiany w organizmie okazały się również istotne dla flory bakteryjnej ich jelit. U myszek karmionych smalcem odnaleziono patologicznie wysokie ilości bakterii z rodzaju: Bilophila, Turicibacter i Bacteroides, których przerost wywołuje stany patologiczne. W przypadku grupy karmionej rybim olejem odnalezione szczepy bakterii stanowiły prawidłową, fizjologiczną florę, która świadczy o dobrym stanie metabolicznym jelit.

Źródło: R. Caesar et al., “Crosstalk between gut microbiota and dietary lipids aggravates WAT inflammation through TLR signaling”, Cell Metabolism, doi:10.1016/j.cmet.2015.07.026, 2015.