Risotto z dyni i patisona - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19232
post-template-default,single,single-post,postid-19232,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Risotto z dyni i patisona

Risotto z dyni i patisona

Jesiennych przepisów ciąg dalszy… Dziś pomysł na pomarańczowe risotto z dyni i patisona. Danie idealnie sprawdzi się na deszczową pogodę i zaoszczędzi wam czas, bo całość zajmuje  tylko 20 minut! Spróbujcie!

Składniki: 200 g dyni piżmowej, 200 g patisona, pęczek pietruszki, 3 kawałki suszonych pomidorów, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, mały jogurt grecki, 1 cebula, sól i pieprz do smaku,  nasiona słonecznika, ryż do risotto lub ryż basmati

Sposób przygotowania: Na początku wstawiamy ryż. Dynie i patisona myjemy, kroimy w cząstki a następnie zalewamy wrzątkiem z czajnika, tak aby woda sięgała do ¾ warzyw. Dodajemy kurkumę, curry, paprykę oraz sól i pieprz. Całość gotujemy ok. 10 minut i blendujemy. Cebule siekamy drobno i smażymy na łyżce oliwy, po czym dodajemy do sosu. Pietruszkę i pomidory siekamy w malakserze i wrzucamy do garnka. Sos odstawiamy z ognia i powoli dodajemy zaprawiony jogurt oraz słonecznik. Kiedy ryż będzie gotowy łączymy go z sosem. Smacznego!