29 gru Risotto z dyni i patisona
Jesiennych przepisów ciąg dalszy… Dziś pomysł na pomarańczowe risotto z dyni i patisona. Danie idealnie sprawdzi się na deszczową pogodę i zaoszczędzi wam czas, bo całość zajmuje tylko 20 minut! Spróbujcie!
Składniki: 200 g dyni piżmowej, 200 g patisona, pęczek pietruszki, 3 kawałki suszonych pomidorów, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, mały jogurt grecki, 1 cebula, sól i pieprz do smaku, nasiona słonecznika, ryż do risotto lub ryż basmati
Sposób przygotowania: Na początku wstawiamy ryż. Dynie i patisona myjemy, kroimy w cząstki a następnie zalewamy wrzątkiem z czajnika, tak aby woda sięgała do ¾ warzyw. Dodajemy kurkumę, curry, paprykę oraz sól i pieprz. Całość gotujemy ok. 10 minut i blendujemy. Cebule siekamy drobno i smażymy na łyżce oliwy, po czym dodajemy do sosu. Pietruszkę i pomidory siekamy w malakserze i wrzucamy do garnka. Sos odstawiamy z ognia i powoli dodajemy zaprawiony jogurt oraz słonecznik. Kiedy ryż będzie gotowy łączymy go z sosem. Smacznego!