29 gru Rewelacyjne, sylwestrowe ciasto z gotowanych pomarańczy i migdałów (bezglutenowe, bezlaktozowe):
Mamy propozycje wytrawnego ciasta z pomarańczy, które jest jedyną z najsmaczniejszych wersji glutenowego orginału. Ciasto upiekła dla Was Zośka – a my potwierdzamy, że było bardzo dobre. Nie jest bardzo słodkie więc to wspaniała aternatywa dla osób dbających o linię.
– 2 średnie, mocno dojrzałe pomarańcze;
– 200 g drobno mielonych migdałów;
– 2 płaskie łyżki dowolnej mąki bezglutenowej;
– 2/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
– 4 jaja;
– 150 g cukru;
– szczypta soli;
– ewentualnie dodane przyprawy, według uznania (polecamy korzenne).
Sposób przygotowania:
Całe, nieobrane pomarańcze umyj, ewentualnie sparz i gotuj w wodzie na małym ogniu, ok. 2 h (do miękkości – tę należy uważnie sprawdzać, by nie nakłuć pomarańczy; jeżeli będzie wymagała dalszego gotowania, woda nie może dostać się przez skórkę). Ugotowane pomarańcze wyjmij z wody, pozostaw do ostygnięcia (aby przyspieszyć stygnięcie, można je pokroić). Gdy pomarańcze ostygną, zblenduj je na gładki mus. Mielone migdały wymieszaj z mąką, solą oraz proszkiem do pieczenia, ewentualnie jeszcze z dowolnie wybranymi przyprawami (np. korzennymi). Białka 4 jaj ubij na sztywno, dodaj cukier oraz żółtka i mieszaj jeszcze chwilę. Dodaj mus pomarańczowy i mieszaj do połączenia się składników, a następnie dodaj mieszankę mąki, migdałów, szczypty soli i proszku do pieczenia, mieszając do połączenia składników. Nie miksuj na gładką masę!
Ciasto piecz w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza ok. godzinę, na niewielkiej blasze. Wbity patyczek nie może być oblepiony ciastem, acz prawidłowa konsystencja ciasta powinna być wilgotna.
link do orginalnego przezpisu http://gotowaniecieszy.blox.pl/2014/02/Hiszpanskie-ciasto-z-gotowanych-pomaranczy-i.html”