Rewelacyjne, sylwestrowe ciasto z gotowanych pomarańczy i migdałów (bezglutenowe, bezlaktozowe): - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19471
post-template-default,single,single-post,postid-19471,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Rewelacyjne, sylwestrowe ciasto z gotowanych pomarańczy i migdałów (bezglutenowe, bezlaktozowe):

Rewelacyjne, sylwestrowe ciasto z gotowanych pomarańczy i migdałów (bezglutenowe, bezlaktozowe):

Mamy propozycje wytrawnego ciasta z pomarańczy, które jest jedyną z najsmaczniejszych wersji glutenowego orginału. Ciasto upiekła dla Was Zośka – a my potwierdzamy, że było bardzo dobre. Nie jest bardzo słodkie więc to wspaniała aternatywa dla osób dbających o linię.

– 2 średnie, mocno dojrzałe pomarańcze;

– 200 g drobno mielonych migdałów;

– 2 płaskie łyżki dowolnej mąki bezglutenowej;

– 2/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;

– 4 jaja;

– 150 g cukru;

– szczypta soli;

– ewentualnie dodane przyprawy, według uznania (polecamy korzenne).

Sposób przygotowania:

Całe, nieobrane pomarańcze umyj, ewentualnie sparz i gotuj w wodzie na małym ogniu, ok. 2 h (do miękkości – tę należy uważnie sprawdzać, by nie nakłuć pomarańczy; jeżeli będzie wymagała dalszego gotowania, woda nie może dostać się przez skórkę). Ugotowane pomarańcze wyjmij z wody, pozostaw do ostygnięcia (aby przyspieszyć stygnięcie, można je pokroić). Gdy pomarańcze ostygną, zblenduj je na gładki mus. Mielone migdały wymieszaj z mąką, solą oraz proszkiem do pieczenia, ewentualnie jeszcze z dowolnie wybranymi przyprawami (np. korzennymi). Białka 4 jaj ubij na sztywno, dodaj cukier oraz żółtka i mieszaj jeszcze chwilę. Dodaj mus pomarańczowy i mieszaj do połączenia się składników, a następnie dodaj mieszankę mąki, migdałów, szczypty soli i proszku do pieczenia, mieszając do połączenia składników. Nie miksuj na gładką masę!

Ciasto piecz w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza ok. godzinę, na niewielkiej blasze. Wbity patyczek nie może być oblepiony ciastem, acz prawidłowa konsystencja ciasta powinna być wilgotna.

 

link do orginalnego przezpisu http://gotowaniecieszy.blox.pl/2014/02/Hiszpanskie-ciasto-z-gotowanych-pomaranczy-i.html”