Resweratrol - jak dawkować, gdzie szukać. 5 pytań najczęściej zadawanych przez pacjentów - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18613
post-template-default,single,single-post,postid-18613,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Resweratrol – jak dawkować, gdzie szukać. 5 pytań najczęściej zadawanych przez pacjentów

Resweratrol – jak dawkować, gdzie szukać. 5 pytań najczęściej zadawanych przez pacjentów

Resweratrol – cudowny, opóźniający starzenie antyoksydant. Ale czy mogą go brać osoby z nowotworami podczas chemioterapii? Albo jaka dawka powinna być stosowana  żeby opóźnić starzenie? Co z czerwonym winem? Czy to dobre źródło resweratrolu?

Czy to prawda ze przyjmując resweratrol zapobiegam chorobom cywilizacyjnym?

Tak niektórym.

Protekcyjne działanie resweratrolu zostało udowodnione dla zapobiegania schorzeniom układu krążenia i mięśnia sercowego , zapobiegania niektórym typom nowotworów oraz modulowania odpowiedzi immunologicznej. I oczywiście jako preparatu o działaniu opóźniającym starzenie

Jak dużo resweratrolu musze przyjmować żeby osiągnąć efekt? Czy wystarczy jedzenie produktów bogatych w resweratrol żeby uzyskać efekt?

Niestety nie.

Typowa dawka suplementacyjna to 1 g/dzień, jest trudna do osiągnięcia z samej żywności. 

Typowa dawka w suplementach : w Europie i USA- w dawkach  50 mg aż  2 g/d!

 

Lubię „przyjmować” reswertrol z winem. Jakie wybrać?

Zawartość w winie zależna od procesu uprawy, regionu uprawy, intensywności zakażenia grzybiczego winogron, technologii produkcji  (czas maceracji skórki, długość leżakowania).

Typowa zawartość w winie to 0.1 mg/L białe wino, 1.9 ± 1.7 mg/L czerwone

Dla efektu antyoksydacyjnego  ta ilośc jest niewystarczająca.

 

Czy mogę pić wino (z resweratlrolem) kiedy przyjmuję leki?

To nie takie proste

Resweratrol jest dna ogół dobrze tolerowany przez większość osób (zdrowych), nie stwierdza się żadnych zaburzeń spowodowanych z jednoczesnym użyciem z lekami (comedication).

Ale … kiedy odparowano wino i badano wpływ powstałego w ten sposób osadu winnego na aktywność białek metabolizujących leki (czyli cytochromów)  – okazało się że osad z wina czerwonego  zmniejszał aktywność  jednego z cytochromów CYP3A4  nawet o 85%!

Osad z czerwonego wina okazał się być silnym inhibitorem (zmniejszał aktywność) innych białek metabolizujących leki – CYP1A1/2 i  CYP2E1

Co ciekawe gdy badanie prowadzono z wykorzystaniem osadu powstałego po odparowaniu białego wina – aktywnośc   CYP3A4 nie ulegała redukcji!

Wniosek – biorąc leki należy powstrzymać sie od picia wina, szczególnie czerwonego!

 

Słyszałam, że czerwonego wina nie można pić po przeszczepie. Czy to prawda?

Tak – u pacjentów przyjmujących cyklosporynę. Czerwone wino zwiększa o 50% klirens cyklosporyny (substratu CYP3A4) i redukuje absorbcję cyklosporyny. A to bardzo niebezpieczne

Czerwone wino zmienia rozpuszczalność cyklosporyn i jej absorbcje z jelita

Z tego powodu czerwone wino jest wykluczone w diecie osób z łuszczycą czy RZS leczonych cyklosporyną.

 

Literatura

Chan, W. K., Delucchi, A. B. (2000). Resveratrol, a red wine constituent, is a mechanism-based inactivator of cytochrome P450 3A4. Life Sci 67:3103–3112.; Piver, B., Berthou, F., Dreano, Y., Lucas, D. (2001). Inhibition of CYP3A, CYP1A, and CYP2E1 activities by resveratrol and other non volatile red wine components. Toxicol Lett 125:83–91. Piver, B., Berthou, F., Dreano, Y., Lucas, D. (2003). Differential inhibition of human cytochrome P450 enzymes by epsilon-viniferin, the dimer of resveratrol: comparison with resveratrol and polyphenols from alcoholized beverages. Life Sci 73:1199–1213. Stervbo, U., Vang, O., Bonnesen, C.(2007). A review of the content of the putative chemopreventive phytoalexin resveratrol in red wine. Food Chem 101:449–457.