29 gru Ratatuja z kurczakiem i dynią
Dziś przedstawiamy przepis na ratatuje z dodatkiem jesiennych przysmaków – papryki, pomidorów, cukinii oraz dyni. Potrawa świetnie smakuje z kaszą jaglaną, można podawać ją zarówno w formie jarskiej jak i z kurczakiem. Spróbujcie!
Składniki (4 porcje):
– 300 g dyni
– 300g cukinii
– 2 czerwone papryki
– 2 cebule
– 500 g fileta drobiowego
– 6 pomidorów
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– Garść świeżego majeranku
– Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Całość wrzucić do garnka i gotować ok. 40 minut. Następnie dodać pokrojoną, osoloną i popieprzoną pierś z kurczaka i trzymać na ogniu jeszcze ok. 30 minut. Razem z kurczakiem dodajemy przyprawy i świeży majeranek. Podawać z kaszą jaglaną lub ryżem. Smacznego!