Ratatuja z kurczakiem i dynią - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19519
post-template-default,single,single-post,postid-19519,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ratatuja z kurczakiem i dynią

Ratatuja z kurczakiem i dynią

Dziś przedstawiamy przepis na ratatuje z dodatkiem jesiennych przysmaków – papryki, pomidorów, cukinii oraz dyni. Potrawa świetnie smakuje z kaszą jaglaną, można podawać ją zarówno w formie jarskiej jak i z kurczakiem. Spróbujcie!

Składniki (4 porcje):

– 300 g dyni

– 300g cukinii

– 2 czerwone papryki

– 2 cebule

– 500 g fileta drobiowego

– 6 pomidorów

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1 łyżeczka ostrej papryki

– Garść świeżego majeranku

– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Całość wrzucić do garnka i gotować ok. 40 minut. Następnie dodać pokrojoną, osoloną i popieprzoną pierś z kurczaka i trzymać na ogniu jeszcze ok. 30 minut. Razem z kurczakiem dodajemy przyprawy i świeży majeranek. Podawać z kaszą jaglaną lub ryżem. Smacznego!