28 lis Rak piersi – co w praktyce oznacza optymalna ilość selenu w diecie
Dobowa zawartość selenu jaką powinno uwzględnić się w jadłospisie zależy od dwóch głównych czynników: stężenia tego pierwiastka we krwi (co determinuje ilość selenu którą powinno się stosować w diecie) oraz jego zawartość w pożywieniu. Ta ostania zmienna jest niezwykle trudna do oszacowania, bowiem ilość selenu w produktach spożywczych jest bardzo różna i zależy od jego zwartości w glebie, rodzaju i jakości spożywanej żywności i oczywiście od tego ile danego produktu zjemy.
Przyjrzyjmy się 3 jadłospisom (spisanym od pacjentów) w których znajdziemy 3 różne zawartości selenu
Pierwsza – to typowa dieta, charakterystyczna dla większości Polek. Dieta zawiera około 50 ug selenu a więc ta podaż selenu jest dopuszczalna tylko w warunkach prawidłowego stężenia selenu we krwi.
Druga byłaby dobra, w sytuacji kiedy musimy szybko podnieść zawartość selenu – tu szacunkowa zawartość selenu to około 190 ug. Uwaga prawdziwym speed – masterem podnoszącym szybko stężenie selenu we krwi są orzechy brazylijskie i nerkowca. Porcja orzechów brazylijskich (100 g) to ponad 120 ug selenu!
I w końcu dieta 3 – bardzo niedoborowa, która prowadzi do szybkiego ubytku tego pierwiastka z naszego organizmu. Mogła by być stosowana (po modyfikacjach) w sytuacja gdy badania krwi wykażą bardzo wysokie stężenie selenu we krwi.
Interesuje Was ile selenu jest w produktach spożywczych? Zajrzyjcie na stronę http://www.selenowanie.pl/?page_id=637
Interesuje Was gdzie można dokonać pomiaru stężenia selenu we krwi? Żajrzyjcie na http://www.selenowanie.pl/?page_id=578
Typowa dieta o przeciętnej zawartości selenu – rzędu 50 ug/dziennie.
śniadanie
- chleb razowy ze słonecznikiem ( 1,5 kromki 80g) ilość selenu około 2,4ug
- masło – 1 płaska łyżeczka (5g) około 0,6ug
- ser twarogowy ziarnisty (pół opakowania 100 g) ilość selenu około 5,4 ug
- pomidor mały (50 g) ilość selenu około 2,2 ug + nać z pietruszki lub szczypiorek (5g)
- jajko całe gotowane (jedno) ilość selenu około 7 ug
- kawa lub herbata (bez ograniczeń)
drugie śniadanie
- chleb razowy ze słonecznikiem (80g) ilość selenu około 2,4ug
- masło – 1 płaska łyżeczka (5g) około 0,6ug
- polędwica drobiowa (4 plastry, 40 g) ilość selenu około 4 ug
- ogórek zielony (10 g) ilość selenu około 0,5 ug
- masło – 1 płaska łyżeczka (5g) około 0,6ug
obiad
- zupa jarzynowa 200 ml (duży talerz pełny)
- łosoś pieczony (70 g, rozmiar karty go gry) ilość selenu około 9 ug
- ziemniaki (2 średnie -140 g) lość selenu około 0,3 ug
- szpinak gotowany (50g)
- czosnek do szpinaku (14g) ilość selenu około 2,7 ug
- oliwa (15 g) ilość selenu około 13 ug
- jogurt (łyżka)
- przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, dynia (nasiona), sól
podwieczorek
- kefir 1 małe opakowanie (200 ml) ilość selenu około 1,3 ug
- jabłko (średnie 150 g)
kolacja
- makaron (150 g) ilość selenu około 12,9 ug
- oliwa (15 g)i ilość selenu około 13 ug
- pomidor duży (na sos) 200 g ilość selenu około 8,8 ug
- czosnek do sosu (14g) ilość selenu około 2,7 ug
- sałata zielona (100 g) ilość selenu około 3,8 ug
- przyprawy
Typowa dieta o wysokiej zawartości selenu – około 190 ug/ dziennie
śniadanie
- chleb orkiszowy (40g) ) ilość selenu około 5.6 ug
- dorsz wędzony (112 g) ilość selenu około 48 ug
- pietruszka nać (10g) ilość selenu około 0,7 ug
- masło ekstra (5g mała łyżeczka) około 0,6ug
- kawa lub herbata
drugie śniadanie
- chleb 2000- ( 1 kromka 50 g) ) ilość selenu około 2 ug
- masło – 1 płaska łyżeczka (5g) około 0,6ug
- ser typu Gouda plastry (2 plastry ok 40g) ) ilość selenu około 5,4ug
- jogurt naturalny (120 g) ilość selenu około 3 ug
- pomidor (50 g) ilość selenu około 2,2 ug
obiad
- zupa ogórkowa (250 ml- talerz duży)
- halibut smażony (112g) ilość selenu około 85 ug
- ziemniaki (2 średnie 140g) lość selenu około 0,3 ug
- surówka z kapusty kwaszonej (100 g)
- olej rzepakowy uniwersalny (30 g – 2 płaskie łyżki) lość selenu około 27 ug
podwieczorek
- jogurt naturalny (mały 120g) ilość selenu około 3 ug
- truskawki (150 g)
kolacja
- chleb Chłopski( 1 krom ka 50g) ilość selenu około 3,2 ug
- masło – 1 płask1 łyżeczka (5g) około 0,6ug
- ser Gouda (2 plastry, 36 g) ilość selenu około 5,4 ug
- rzodkiewka (50g)
Dieta o bardzo niska zawartość selenu 30 ug/dziennie
śniadanie
- chleb razowy ze słonecznikiem ( 1,5 kromki ) ilość selenu około 3,6 ug
- masło – 1 płaska łyżeczka (5g) około 0,6ug
- ser Podlaski ( 2 plastry 40 g) ilość selenu około 4,8 ug
- pomidor mały (50 g) ilość selenu około 2,2 ug + pietruszka nać (10g) ilość selenu około 0,7 ug
- szynka wiejska 1 duży plaster (10g) ilość selenu około 0,8 ug
drugie śniadanie
- chleb razowy ze słonecznikiem (1 kromka 50 g) ilość selenu około 2,4 ug
- margaryna – 1 płaska łyżeczka (5g) ilość selenu około 0,2 ug
- filet z indyka wędzony (2 plastry, 20 g) ść selenu około 1,8
- sałata zielona (100 g) ilość selenu około 3,8 ug
obiad – zupa jarzynowa, fasolka po bretońsku z ziemniakami
- zupa jarzynowa 200 ml
- fasola po bretońsku (100 g) ) ilość selenu około 20 ug
- ziemniaki 2 średnie (140g) ilość selenu około 0,5 ug
- sałata z pomidora ogórka (100g) ilość selenu około 3,8 ug
- cebula (1 mała), pomidor (duży 200g), przyprawy
- oliwa z oliwek (15 g łyżka) ilość selenu około 13 ug
podwieczorek – jabłko i jogurt
- jogurt naturalny (mały 120g) ilość selenu około 3 ug
- jabłko (średnie 150 g) ilość selenu około 5ug
kolacja makaron z sosem pomidorowym
- makaron (200 g) ilość selenu około 17,2 ug
- pomidor duży (na sos) ilość selenu około 8,8 ug
- czosnek do sosu (14g) ilość selenu około 2,7 ug
- sałata zielona z sokiem z cytryny i przyprawami(100 g) ilość selenu około 3,8 ug