Pyszny bezglutenowy deser snickers
19159
post-template-default,single,single-post,postid-19159,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Pyszny bezglutenowy deser snickers

Pyszny bezglutenowy deser snickers

Propozycja dla tych co kochają uczucie „nieba w  gębie” a muszą się ograniczać z glutenem. Ten smak zrekomopensuje dotychczasowe wyrzeczenia.

Składniki na 2 porcje:

Składniki na krem orzechowy:

* 80g tapioki (duże granulki)

*400ml mleka (u mnie krowie ale można dać roślinne)

* 3/4 puszki solonych orzeszków ziemnych (lub gotowego masła orzechowego bez cukru) – kilkanaście orzeszków zostawić do dekoracji

*3 daktyle

Wykonanie: tapiokę zalać mlekiem, odstawić na ok. 15min i ugotować do miękkości. Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmiksować z daktylami na masło. Do ugotowanej tapioki dodać masło orzechowe i wymieszać (jeśli nie chce się mieszać to rozcierać z ciepłym puddingiem z tapioki łyżka po łyżce)

Składniki na czekoladę:

* 3 łyżki oleju z orzechów włoskich

* 30g wiórków kokosowych

* 2 czubate łyżki kakao gorzkiego

* ksylitol do smaku

* mleko do uzyskania konsystencji

Wykonanie: Wiórki zmiksować na masło. Do garnka wrzucić wszystkie składniki, podgrzać i wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta, rozcieńczyć mlekiem. Złożenie deseru: Na spód dwóch pucharków wyłożyć kilka łyżek orzechowej masy, następnie cienką warstwę czekolady i posypać orzeszkami. Następnie ponownie nałożyć resztę masy orzechowej, polać resztą czekolady i posypać orzeszkami.

Deser przygotowała dla Was

mgr Maja Czerwińska

dietetyk kliniczny