29 gru Pyszny bezglutenowy deser snickers
Propozycja dla tych co kochają uczucie „nieba w gębie” a muszą się ograniczać z glutenem. Ten smak zrekomopensuje dotychczasowe wyrzeczenia.
Składniki na 2 porcje:
Składniki na krem orzechowy:
* 80g tapioki (duże granulki)
*400ml mleka (u mnie krowie ale można dać roślinne)
* 3/4 puszki solonych orzeszków ziemnych (lub gotowego masła orzechowego bez cukru) – kilkanaście orzeszków zostawić do dekoracji
*3 daktyle
Wykonanie: tapiokę zalać mlekiem, odstawić na ok. 15min i ugotować do miękkości. Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmiksować z daktylami na masło. Do ugotowanej tapioki dodać masło orzechowe i wymieszać (jeśli nie chce się mieszać to rozcierać z ciepłym puddingiem z tapioki łyżka po łyżce)
Składniki na czekoladę:
* 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
* 30g wiórków kokosowych
* 2 czubate łyżki kakao gorzkiego
* ksylitol do smaku
* mleko do uzyskania konsystencji
Wykonanie: Wiórki zmiksować na masło. Do garnka wrzucić wszystkie składniki, podgrzać i wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta, rozcieńczyć mlekiem. Złożenie deseru: Na spód dwóch pucharków wyłożyć kilka łyżek orzechowej masy, następnie cienką warstwę czekolady i posypać orzeszkami. Następnie ponownie nałożyć resztę masy orzechowej, polać resztą czekolady i posypać orzeszkami.
Deser przygotowała dla Was
mgr Maja Czerwińska
dietetyk kliniczny