Przytyłeś i boisz się że nie zmieścisz się w sylwestrową kreację? Proponujemy 3 dniowy plan powrotu do przedświątecznej masy ciała - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18362
post-template-default,single,single-post,postid-18362,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Przytyłeś i boisz się że nie zmieścisz się w sylwestrową kreację? Proponujemy 3 dniowy plan powrotu do przedświątecznej masy ciała

Przytyłeś i boisz się że nie zmieścisz się w sylwestrową kreację? Proponujemy 3 dniowy plan powrotu do przedświątecznej masy ciała

Święta powoli za nami, wracamy do rzeczywistości, a ta potrafi zaskoczyć. Na przykład tym, że idealnie dobrane sylwestrowe ciuchy nieco się „zdekatyzowały”. Proszę zachować spokój. Mamy 3 dniowy sprawdzony plan, który powoli wyjść z tej opresji. Przy okazji podziałamy żółciopędnie i regeneracyjnie na hepatocyty (komórki wątroby).Będziemy czerpać garściami z mądrości doktora Gersona. Zatem do dzieła!

Uwaga: jeśli chorujecie na jakąkolwiek chorobę przewlekłą skonsultujcie stosowanie restrykcji kalorycznych (jak w tym planie) ze swoim lekarzem i dietetykiem.

 

Co potrzebujemy:

  1. do picia: napar z ostrokrzewu (2 łyżeczki na 1 litr). Pijemy 3-4 razy dziennie.
  2. żółciopędnie: Amphochol ( 2 tabletki dziennie przed posiłkiem 3 razy dziennie)
  3. komosa ryżowa (biała), marchew, brokuły, pietruszka korzeń, kapusta włoska, seler, nać pietruszki, klarowane masło (lub tłuszcz kokosowy, lub dobrej jakości oliwa)
  4. szpinak, jarmuż, jabłka, cytryna.

Uwaga ogólna: warzywa i owoce muszą być starannie umyte. Jabłka trzeba umyć i obrać ze skóry.

I dzień

  1. na czczo woda z sokiem z cytryny ( 250 ml wody do tego wycisnąć połówkę cytryny)
  2. pierwszy posiłek gotowana komosa z klarowanym masłem i startym jabłkiem
  3. napar z ostropestu (250 ml)
  4. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny.
  5. napar z ostropestu (250 ml)
  6. zupa jarzynowa:

Proporcje na 1,5 litra wody. Do wody wrzucić szklankę komosy (komosę należy wcześniej wypłukać pod bieżąca wodą, na gęstym sitku).

Zetrzeć na tarce 2 duże marchwie, 2 duże pietruszki, seler. Podsmażyć na klarowanym maśle. Wrzucić wszystko do gotującej wody. Poszatkować ½ główki kapusty dodać do gotującej się zupy. Na koniec dodać różyczki małego brokułu. Dosolić do smaku, dodać klarowanego masła.

  1. napar z ostropestu (250 ml)
  2. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny.
  3. zupa jarzynowa
  4. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny.
  5. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny.

W międzyczasie pić czystą wodę – ilość obliczamy z proporcji 35 ml na kg masy ciała

II dzień

  1. na czczo woda z sokiem z cytryny ( 250 ml wody do tego wycisnąć połówkę cytryny)
  2. napar z ostropestu (250 ml)
  3. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny.
  4. napar z ostropestu (250 ml)
  5. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny napar z ostropestu (250 ml)
  6. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny
  7. napar z ostropestu (250 ml)
  8. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny
  9. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny
  10.  woda z sokiem z cytryny ( 250 ml wody do tego wycisnąć połówkę cytryny)
  11. W międzyczasie pić czystą wodę

III dzień

  1.  gotowana komosa z klarowanym masłem i startym jabłkiem

2. napar z ostropestu

  1. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny.
  2. napar z ostropestu (250 ml)
  3. zupa jarzynowa (przepis jak z dnia pierwszego)
  1. napar z ostropestu (250 ml)
  2. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny.
  3. zupa jarzynowa
  4. koktajl: woda (250 ml) + 2 garście jarmużu + 2 garście szpinaku Baby+ ½ jabłka+ ½ soku z cytryny.
  5. gotowana komosa z klarowanym masłem i startym jabłkiem

Efekt bedzie cudny.

Ten 3 dniowy plan przewiduje ostre restrykcje  kaloryczne więc nie powinien być automatycznie wprowadzony przez osoby przewlekle chore bez konsultacji z lekarzem i dietetykiem.