29 gru Przepis na wielkanocny zakwas na żurek bezglutenowy
Dwie rzeczy spędzają sen z powiek osobom, które przygotowują Wielkanoc bez glutenu: żurek i babka drożdżowa.
U nas w kuchni kisi się żur i fermentują jabłka (na cydr domowej roboty).
Ten pierwszy, w tym roku będzie z mąki ryżowej – to dobra mąka dająca smaczny zakwas. Po próbach z mieloną kaszą gryczaną – ten zakwas wydaje się być strzałem w 10. W zeszłym roku żurek był glutenowy i część rodziny była dyskryminowana. W tym – wszyscy zasiądziemy do aromatycznego żuru bg. Jest delikatny, choć do całego bukietu smaku wymaga sporej ilości suszonych borowików i majeranku.
Zakwas gryczany, z którym eksperymentowaliśmy, delikatnie rzecz ujmując nie nadaję się do kiszenia. Może ktoś ma jakiś sposób na grykę.
Co potrzebujemy:
400 g ryżu
3-4 ząbki polskiego czosnku
ziele angielskie – 4-6 ziaren
listki bobkowe- 2-3 sztuki
koper – parę gałązek zielonego
sól (kłodawska) 2 łyżki
700 – 800 ml przegotowanej wody
słój (wyparzony) do nastawienia zakwasu
Jak przygotować zakwas: Mielimy ryż, wrzucamy mąkę do słoja. Dodajemy przyprawy. Robimy zalewę z wody i soli – zalewa musi być słona. Zalewamy całość. Przykrywamy lnianym płótnem. Stawiamy w cieple. Po 3-4 dnach zakwas będzie gotowy.