Przepis na wielkanocny zakwas na żurek bezglutenowy - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19374
post-template-default,single,single-post,postid-19374,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Przepis na wielkanocny zakwas na żurek bezglutenowy

Przepis na wielkanocny zakwas na żurek bezglutenowy

Dwie rzeczy spędzają sen z powiek osobom, które przygotowują Wielkanoc bez glutenu: żurek i babka drożdżowa.

U nas w kuchni kisi się żur i fermentują jabłka (na cydr domowej roboty).

Ten pierwszy, w tym roku będzie z mąki ryżowej – to dobra mąka dająca smaczny zakwas. Po próbach z mieloną kaszą gryczaną – ten zakwas wydaje się być strzałem w 10. W zeszłym roku żurek był glutenowy i część rodziny była dyskryminowana. W tym – wszyscy zasiądziemy do aromatycznego żuru bg.  Jest delikatny, choć do całego bukietu smaku wymaga sporej ilości suszonych borowików i majeranku.

Zakwas gryczany, z którym eksperymentowaliśmy,  delikatnie rzecz ujmując nie nadaję się do kiszenia. Może ktoś ma jakiś sposób na grykę.

Co potrzebujemy:

400 g ryżu

3-4 ząbki polskiego czosnku

ziele angielskie – 4-6 ziaren

listki bobkowe- 2-3 sztuki

koper – parę gałązek zielonego

sól (kłodawska) 2 łyżki

700 – 800 ml przegotowanej wody

słój (wyparzony) do nastawienia zakwasu

Jak przygotować zakwas: Mielimy ryż, wrzucamy mąkę do słoja. Dodajemy przyprawy. Robimy zalewę z wody i soli – zalewa musi być słona. Zalewamy całość. Przykrywamy lnianym płótnem. Stawiamy w cieple. Po 3-4 dnach zakwas będzie gotowy.