
29 gru PRZEPIS NA „SNAKI DLA KUJONA”
CZYLI BEZGLUTENOWE SNAKI WSPOMAGAJĄCE JEDNOCZEŚNIE ZAPAMIĘTYWANIE I FLORĘ JELITOWĄ BEZ GLUTENU, BEZ KAZEINY, BEZ PIECZENIA, ŁATWE DO PRZYGOTOWANIA.
SKŁADNIKI/ gdzie kupić:
1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)/w każdym sklepie
500 ml mleka kokosowego (tłustego)/ w każdym sklepie na pólkach ze zdrową żywnością
100- 200 ml wody ¼ szklanki daktyli/ w każdym sklepie na pólkach ze zdrową żywnością
¼ szklanki jagód chia/ w sklepie ze zdrową żywnością
100 g wiórków kokosowych/ w sklepie ze zdrową żywnością
100 g migdały (bez skórki)/ w sklepie ze zdrową żywnością
100 g orzechów brazylijskich/ w sklepie ze zdrową żywnością
szczypta soli Aromaty naturalne- wybieramy ulubiony smak (dobrze pasuje waniliowy)/ w sklepie ze zdrową żywnością
papierowe foremki / w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego
PRZYGOTOWANIE:
1.Przepłukałam daktyle, chia i migdały pod bieżącą wodą. Daktyle namoczyłam w zimnej wodzie. Migdały w gorącej – po ostudzeniu zdjęłam skórkę.
2.Podzieliłam migdały na pół- połowę zmieliłam, połowę pozostawiłam w całości. Orzechy brazylijskie zmieliłam na gładką masę 3.Następnym krokiem jest kasza jaglana- ma lekko gorzki smak a więc wymaga starannego płukania które pomoże w uzyskaniu smaku. Kaszę zalałam dwukrotnie w zimnej wodzie i dokładnie wypłukałam na sicie pod bieżącą wodą. Kaszę ugotowałam w rozcieńczonym wodą mleku kokosowym. Gotowałam, do czasu całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę. Następnie odstawiłam do wystygnięcia.
4. Jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wrzucam do miski, dodałam namoczone daktyle i chia oraz zmielone orzechy brazylijskie i migdały. Dodałam aromat (waniliowy- organiczny) Połączyłam całość miksując w melakserze, ale można spokojne wymieszać masę dłonią.
5.Przed uformowaniem snaków – całość trzeba wstawić na 15-20 min do lodówki. Dopiero jak masa nieco „zziębnie”, po około 15 minutach – formujemy snaki- mogą mieć postać kulki i wtedy do środka dajemy migdał lub orzech laskowy. Może być każdy inny kształt np. trójkąty. W formowaniu snaków pomaga zmoczenie dłoni w zimnej wodzie. Można też posmarować foremki do ciastek (papierowe) tłuszczem kokosowym.
6.Wstawiłam do lodówki – na całą noc – rano można jeść jako zdrowy snak.
inaspiracja blog p Olgi Smile