PRZEPIS NA „SNAKI DLA KUJONA" - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19235
post-template-default,single,single-post,postid-19235,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

PRZEPIS NA „SNAKI DLA KUJONA”

PRZEPIS NA „SNAKI DLA KUJONA”

CZYLI BEZGLUTENOWE SNAKI WSPOMAGAJĄCE JEDNOCZEŚNIE ZAPAMIĘTYWANIE I FLORĘ JELITOWĄ BEZ GLUTENU, BEZ KAZEINY, BEZ PIECZENIA, ŁATWE DO PRZYGOTOWANIA.

SKŁADNIKI/ gdzie kupić:

1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)/w każdym sklepie

500 ml mleka kokosowego (tłustego)/ w każdym sklepie na pólkach ze zdrową żywnością

100- 200 ml wody  ¼ szklanki daktyli/ w każdym sklepie na pólkach ze zdrową żywnością

¼ szklanki jagód chia/ w sklepie ze zdrową żywnością

100 g wiórków kokosowych/ w sklepie ze zdrową żywnością

100 g migdały (bez skórki)/ w sklepie ze zdrową żywnością

100 g orzechów brazylijskich/ w sklepie ze zdrową żywnością

szczypta soli  Aromaty naturalne- wybieramy ulubiony smak (dobrze pasuje waniliowy)/ w sklepie ze zdrową żywnością

papierowe foremki / w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego

PRZYGOTOWANIE:

1.Przepłukałam daktyle, chia i migdały pod bieżącą wodą. Daktyle namoczyłam w zimnej wodzie. Migdały w gorącej – po ostudzeniu zdjęłam skórkę.

2.Podzieliłam migdały na pół- połowę zmieliłam, połowę pozostawiłam w całości. Orzechy brazylijskie zmieliłam na gładką masę 3.Następnym krokiem jest kasza jaglana- ma lekko gorzki smak a więc wymaga starannego płukania które pomoże w uzyskaniu smaku. Kaszę zalałam dwukrotnie w zimnej wodzie i dokładnie wypłukałam na sicie pod bieżącą wodą. Kaszę ugotowałam w rozcieńczonym wodą mleku kokosowym. Gotowałam, do czasu całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę. Następnie odstawiłam do wystygnięcia.

4. Jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wrzucam do miski, dodałam namoczone daktyle i chia oraz zmielone orzechy brazylijskie i migdały. Dodałam aromat (waniliowy- organiczny) Połączyłam całość miksując w melakserze, ale można spokojne wymieszać masę dłonią.

5.Przed uformowaniem snaków – całość trzeba wstawić na 15-20 min do lodówki. Dopiero jak masa nieco „zziębnie”, po około 15 minutach – formujemy snaki- mogą mieć postać kulki i wtedy do środka dajemy migdał lub orzech laskowy. Może być każdy inny kształt np. trójkąty. W formowaniu snaków pomaga zmoczenie dłoni w zimnej wodzie. Można też posmarować foremki do ciastek (papierowe) tłuszczem kokosowym.

6.Wstawiłam do lodówki – na całą noc – rano można jeść jako zdrowy snak.

inaspiracja blog p Olgi Smile