29 gru Przepis na pyszny, sycący chleb bezglutenowy „trzy mąki”
Na Nowy Rok przedstawiamy dla Państwa przepis na pyszny, sycący chleb bezglutenowy „trzy mąki”.
Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka mąki gryczanej, 1 łyżka miodu, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 opakowanie suchych drożdży, 1 szklanka cieplej wody, 1 szklanka ciepłego mleka, kolendra mielona i kminek do smaku (ok. pół łyżeczki), nasiona – według uznania- 2-3 łyżki (sezam, słonecznik, dynia).
Przygotowanie: do miski z wysokimi brzegami należy wsypać wszystkie suche składniki. Uwaga! Sól nie może dotykać drożdży. Najlepiej wsypać te składniki po dwóch stronach miski. Następnie dodać olej, miód, wodę, mleko i wymieszać wszystko łyżką. Chleb włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawić do piecyka nagrzanego na 50 stopni, na ok. 30 minut. Chleb powinien trochę wyrosnąć. Gdy wyrośnie, piec jeszcze 65 minut w temperaturze 180 stopni z grzaniem górnym i dolnym (bez termoobiegu). Chleb odstawiamy do przestygnięcia.
Przepis: Dominika Maciejewska