Przepis na pyszny, sycący chleb bezglutenowy „trzy mąki”
19713
post-template-default,single,single-post,postid-19713,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Przepis na pyszny, sycący chleb bezglutenowy „trzy mąki”

Przepis na pyszny, sycący chleb bezglutenowy „trzy mąki”

Na Nowy Rok przedstawiamy dla Państwa przepis na pyszny, sycący chleb bezglutenowy „trzy mąki”.

Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka mąki gryczanej, 1 łyżka miodu, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 opakowanie suchych drożdży, 1 szklanka cieplej wody, 1 szklanka ciepłego mleka, kolendra mielona i kminek do smaku (ok. pół łyżeczki), nasiona – według uznania- 2-3 łyżki (sezam, słonecznik, dynia).

Przygotowanie: do miski z wysokimi brzegami należy wsypać wszystkie suche składniki. Uwaga! Sól nie może dotykać drożdży. Najlepiej wsypać te składniki po dwóch stronach miski. Następnie dodać olej, miód, wodę, mleko i wymieszać wszystko łyżką. Chleb włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawić do piecyka nagrzanego na 50 stopni, na ok. 30 minut. Chleb powinien trochę wyrosnąć. Gdy wyrośnie, piec jeszcze 65 minut w temperaturze 180 stopni z grzaniem górnym i dolnym (bez termoobiegu). Chleb odstawiamy do przestygnięcia.

​Przepis: Dominika Maciejewska