Przepis na prozdrowotną oliwę - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19658
post-template-default,single,single-post,postid-19658,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Przepis na prozdrowotną oliwę

Przepis na prozdrowotną oliwę

Przedstawiamy przepis na domową, smakową oliwę z oliwek w wersji chilli i rozmarynowo-czosnkowej.

Oliwy smakowe można kupić w sklepach, lecz ich cena jest dwu lub nawet trzykrotnie większa od naturalnej oliwy extra virgin. Dodatkowo, w celu wzmocnienia smaku oliwy, często dodaje się do niej substancje aromatyczne, stabilizatory czy inne konserwanty. Przepis nie wymaga wiele pracy, lecz trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jako bazę naszej oliwy należy wybrać wysokojakościową oliwę z oliwek extra virgin, przechowywaną w ciemnych, szklanych butelkach. Należy też zwrócić uwagę na składniki, które do niej dodajemy. Zioła powinny pochodzić  z uprawy ekologicznej lub ze znajomego źródła. W wielu przepisach do oliw smakowych używa się suszonych ziół i przypraw, np. suszonych płatków chilli. Pamiętajmy jednak, że proces suszenia i złe przechowywanie sprawiają, iż w przyprawach znajduje się wiele niepożądanych składników, które wraz ze smakiem i aromatem przechodzą do naszej oliwy.

Sposób przygotowania oliwy rozmarynowo-czosnkowej:

Rozmaryn myjemy i dokładnie osuszamy (ok. 8 gałązek). Im więcej gałązek użyjemy do przygotowania, tym bardziej aromatyczna będzie nasza oliwa. Połowę gałązek wkładamy na dno ciemnej, szklanej butelki, drugą połowę rozcieramy delikatnie w moździerzu aby uszkodzić lekko listki i poczuć ich aromat. Roztarte listki wkładamy do butelki. Następnie obieramy 4 ząbki czosnku, dwa z nich kroimy na plasterki a dwa wkładamy na dno butelki w całości. Kiedy wszystkie składniki są dodane do butelki wlewamy wybraną oliwę. Zostawiamy ją na przynajmniej 48 h (najlepiej na 1-2 tygodnie) w ciemnym zimnym miejscu, mieszając od czasu do czasu (2 razy dziennie).

Sposób przygotowania oliwy chilli:

Są dwa sposoby przygotowania oliwy z chilli. Pierwszy polega na zamrożeniu umytych i osuszonych papryczek chilli, a następnie starciu ich na tarce o bardzo małych oczkach. W ten sposób uzyskamy oliwę z drobinkami chilli (może być ostrzejsza w smaku). Drugim sposobem jest umieszczenie świeżych przekrojonych papryczek w butelce (należy zostawić nasionka, nadają ostry smak oliwie). Ostrość oliwy będzie zależeć od gatunku wybranych papryczek i oczywiście od ilości, jaką dodamy (aby uzyskać oliwę o średniej ostrości, należy dodać 4 papryczki). Jak w poprzednim przepisie, oliwa jest gotowa już po 48 h, najlepiej jednak pozostawić ją na 1-2 tygodnie. Powodzenia i smacznego!

Przepis: Dominika Maciejewskaz