29 gru Przepis na prozdrowotną oliwę
Przedstawiamy przepis na domową, smakową oliwę z oliwek w wersji chilli i rozmarynowo-czosnkowej.
Oliwy smakowe można kupić w sklepach, lecz ich cena jest dwu lub nawet trzykrotnie większa od naturalnej oliwy extra virgin. Dodatkowo, w celu wzmocnienia smaku oliwy, często dodaje się do niej substancje aromatyczne, stabilizatory czy inne konserwanty. Przepis nie wymaga wiele pracy, lecz trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jako bazę naszej oliwy należy wybrać wysokojakościową oliwę z oliwek extra virgin, przechowywaną w ciemnych, szklanych butelkach. Należy też zwrócić uwagę na składniki, które do niej dodajemy. Zioła powinny pochodzić z uprawy ekologicznej lub ze znajomego źródła. W wielu przepisach do oliw smakowych używa się suszonych ziół i przypraw, np. suszonych płatków chilli. Pamiętajmy jednak, że proces suszenia i złe przechowywanie sprawiają, iż w przyprawach znajduje się wiele niepożądanych składników, które wraz ze smakiem i aromatem przechodzą do naszej oliwy.
Sposób przygotowania oliwy rozmarynowo-czosnkowej:
Rozmaryn myjemy i dokładnie osuszamy (ok. 8 gałązek). Im więcej gałązek użyjemy do przygotowania, tym bardziej aromatyczna będzie nasza oliwa. Połowę gałązek wkładamy na dno ciemnej, szklanej butelki, drugą połowę rozcieramy delikatnie w moździerzu aby uszkodzić lekko listki i poczuć ich aromat. Roztarte listki wkładamy do butelki. Następnie obieramy 4 ząbki czosnku, dwa z nich kroimy na plasterki a dwa wkładamy na dno butelki w całości. Kiedy wszystkie składniki są dodane do butelki wlewamy wybraną oliwę. Zostawiamy ją na przynajmniej 48 h (najlepiej na 1-2 tygodnie) w ciemnym zimnym miejscu, mieszając od czasu do czasu (2 razy dziennie).
Sposób przygotowania oliwy chilli:
Są dwa sposoby przygotowania oliwy z chilli. Pierwszy polega na zamrożeniu umytych i osuszonych papryczek chilli, a następnie starciu ich na tarce o bardzo małych oczkach. W ten sposób uzyskamy oliwę z drobinkami chilli (może być ostrzejsza w smaku). Drugim sposobem jest umieszczenie świeżych przekrojonych papryczek w butelce (należy zostawić nasionka, nadają ostry smak oliwie). Ostrość oliwy będzie zależeć od gatunku wybranych papryczek i oczywiście od ilości, jaką dodamy (aby uzyskać oliwę o średniej ostrości, należy dodać 4 papryczki). Jak w poprzednim przepisie, oliwa jest gotowa już po 48 h, najlepiej jednak pozostawić ją na 1-2 tygodnie. Powodzenia i smacznego!
Przepis: Dominika Maciejewskaz