Przepis na pizzę bezglutenową z mąki gryczanej i parmezanu - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19664
post-template-default,single,single-post,postid-19664,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Przepis na pizzę bezglutenową z mąki gryczanej i parmezanu

Przepis na pizzę bezglutenową z mąki gryczanej i parmezanu

Dziś przedstawiamy propozycję bezglutenowej pizzy z mąki gryczanej. Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu. Parmezan, zamiast tradycyjnego sera, doda lekkości naszej potrawie. Spróbujcie sami!

Składniki: 150 g mąki gryczanej, 15 g drożdży, 1-1,5 szklanki wody, 1 łyżka oliwy z oliwek, odrobina soli, 1 łyżeczka cukru.

Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z cukrem i odstawić na kilka minut. Mąkę gryczaną należy najpierw wymieszać z solą, a następnie dodać wodę z drożdżami oraz olej. Ciasto wymieszać łyżką. Odstawić ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto (warto pomóc sobie łopatką sylikonową). Spód podpiec 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni. Przygotować sos pomidorowy i dodatki według upodobań. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni przez około 15-20 minut. Po upieczeniu, zamiast sera żółtego/mazzarelli, zatrzeć trochę parmezanu – pizza będzie miała mniejszą zawartość tłuszczu.

Na zdjęciu: pizza z sosem pomidorowy, szynką parmeńską, pomidorkami cherry, pomidorami suszonymi, fetą, rukolą i parmezanem oraz pizza z jogurtem greckim, szpinakiem, fetą, parmezanem i rukolą.

Autor: Dominika Maciejewska