29 gru Przepis na pizze bezglutenową łatwa do przygotowania
Pokazywaliśmy wam już szybki i smaczny przepis na spód do pizzy z kaszy jaglanej. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na pizze z mieszanki mąki z tapioki, ryżowej, z ciecierzycy i owsianej.
Składniki: ¾ szklanki mąki z tapioki, ½ szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 mąki owsianej, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, ½ szklanki mleka, 7g drożdży suchych, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 2 białka jajek, sos pomidorowy, ulubione dodatki
Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki (oprócz drożdży i cukru) mieszamy w misce. W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy drożdże oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie mleko łączymy z mąkami i zagniatamy. Następnie dodajemy oliwę i białka jajek i mieszamy. Ugniatanie może zastąpić delikatne i wolne mieszanie miksera. Po połączeniu składników całość odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy wyłożyć papierem tortownice lub blachę oraz nagrzać piekarnik do 230 stopni. Cienką warstwę ciasta wykładamy na blachę i pieczemy 5 minuty. Po tym czasie ciasto smarujemy sosem i nakładamy dodatki. Pieczemy jeszcze 7-8 minut. Smacznego!
pizzę piekła dla Was dr Dominika Maciejewska