Przepis na pizze bezglutenową łatwa do przygotowania - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19126
post-template-default,single,single-post,postid-19126,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Przepis na pizze bezglutenową łatwa do przygotowania

Przepis na pizze bezglutenową łatwa do przygotowania

Pokazywaliśmy wam już szybki i smaczny przepis na spód do pizzy z kaszy jaglanej. Dzisiaj przedstawiamy pomysł na pizze z mieszanki mąki z tapioki, ryżowej, z ciecierzycy i owsianej.

Składniki: ¾ szklanki mąki z tapioki, ½ szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy, 1/3 mąki owsianej, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, ½ szklanki mleka, 7g drożdży suchych, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 2 białka jajek, sos pomidorowy, ulubione dodatki

Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki (oprócz drożdży i cukru) mieszamy w misce. W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy drożdże oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie mleko łączymy z mąkami i zagniatamy. Następnie dodajemy oliwę i białka jajek i mieszamy. Ugniatanie może zastąpić delikatne i wolne mieszanie miksera. Po połączeniu składników całość odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy wyłożyć papierem tortownice lub blachę oraz nagrzać piekarnik do 230 stopni. Cienką warstwę ciasta wykładamy na blachę i pieczemy 5 minuty. Po tym czasie ciasto smarujemy sosem i nakładamy dodatki. Pieczemy jeszcze 7-8 minut. Smacznego!

pizzę piekła dla Was dr Dominika Maciejewska