Przepis na pasztet z selera
19531
post-template-default,single,single-post,postid-19531,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Przepis na pasztet z selera

Przepis na pasztet z selera

Czy seler skojarzyłby wam się kiedyś z pasztetem? A jakbyśmy wysunęli tezę, że w smaku jest zdecydowanie lepszy niż pasztety tradycyjne? Dodatkowo bezglutenowy. Spróbujcie i piszcie w komentarzach, czy mamy racje

Składniki:

1,5 kg selera

2 duże cebule

25 dag masła

½ szklanki wywaru grzybowego

½ szklanki bułki tartej bezglutenowej lub płatków jaglanych (plus troszkę na posypanie wierzchu pasztetu)

1 łyżka ciemnego sosu sojowego (bezglutenowego)

4 jajka

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka pieprzu (plus opcjonalnie ulubione przyprawy)

Sposób przygotowania:

Warzywa trzemy na tarce lub w malakserze z tarką o grubych oczkach. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy bulion grzybowy, sos sojowy, posiekany czosnek i masło. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 godzinę. Kolejnym krokiem jest wystudzenie warzyw. Kiedy będą lekko ciepłe można dodać jajka, przyprawy i bułkę tartą. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać i wyłożyć na podłużną blaszkę do keksu. Pieczemy ok. 1 godzinę w  temperaturze 180 stopni.