29 gru Przepis na pasztet z selera
Czy seler skojarzyłby wam się kiedyś z pasztetem? A jakbyśmy wysunęli tezę, że w smaku jest zdecydowanie lepszy niż pasztety tradycyjne? Dodatkowo bezglutenowy. Spróbujcie i piszcie w komentarzach, czy mamy racje
Składniki:
1,5 kg selera
2 duże cebule
25 dag masła
½ szklanki wywaru grzybowego
½ szklanki bułki tartej bezglutenowej lub płatków jaglanych (plus troszkę na posypanie wierzchu pasztetu)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (bezglutenowego)
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu (plus opcjonalnie ulubione przyprawy)
Sposób przygotowania:
Warzywa trzemy na tarce lub w malakserze z tarką o grubych oczkach. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy bulion grzybowy, sos sojowy, posiekany czosnek i masło. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 godzinę. Kolejnym krokiem jest wystudzenie warzyw. Kiedy będą lekko ciepłe można dodać jajka, przyprawy i bułkę tartą. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać i wyłożyć na podłużną blaszkę do keksu. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.